Rusland: "Onweerlegbaar bewijs dat chemische aanval in scène is gezet door Verenigd Koninkrijk"

Een kind, vermoedelijk een slachtoffer van de gifgasaanval, wordt verzorgd in een ziekenhuis in Douma, zaterdag 7 april.
REUTERS Een kind, vermoedelijk een slachtoffer van de gifgasaanval, wordt verzorgd in een ziekenhuis in Douma, zaterdag 7 april.
De chemische aanval in het Syrische Douma is "in scène gezet" door "speciale diensten van een ander land", zo stelt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Moskou zegt daarover "onweerlegbare gegevens" te hebben. Later op de dag werd Groot-Brittannië expliciet beschuldigd van de deelname aan de "mise-en-scène" in Douma. De Syrische VN-ambassadeur zegt dan weer dat de chemische wapens niet gebruikt werden door de troepen van Assad, maar door terroristen die ze binnensmokkelden vanuit Libië.

"We hebben de onweerlegbare gegevens dat dit in scène was gezet", aldus de minister. "En speciale diensten van een land, dat nu in de eerste rangen van de Russofobe campagne probeert te raken, waren betrokken."

Zaterdag zouden tientallen personen omgekomen zijn bij een vermoedelijke chemische aanval in Douma, Syrië. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk achten het regime van Syrisch president Bashar al-Assad daarvoor verantwoordelijk, maar bondgenoot Rusland noemt dat onzin. Volgens hen hebben de Syrische withelmen de aanval in scène gezet, met hulp van "een ander land". Lavrov was niet duidelijk over welk land dat dan ging. 

De Russische president Vladimir Poetin en de Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov.
AFP De Russische president Vladimir Poetin en de Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov.

Groot-Brittanië

Later op de dag wees woordvoerder Igor Konatsjenkov van het Russisch ministerie van Defensie met de vinger naar Groot-Brittannië. Hij beschuldigde het land ervan tussen 3 en 6 april "sterke druk" te hebben uitgeoefend op de Syrische hulporganisatie Witte Helmen om de "implementatie van de geplande provocatie" te versnellen. Er is bewijs voor dat de Britten "direct betrokken waren bij het organiseren van een provocatie" waarbij gedaan werd alsof er gifgas was gebruikt, zegt Rusland. 

De Witte Helmen worden gerekend tot felle tegenstander van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Deze groep zou als eerste foto's en andere beelden hebben verspreid van onder anderen kinderen. Die werden behandeld aan de gevolgen van een gifaanval, maar dat was volgens Rusland dus slechts propaganda.

Karen Pierce, de Britse VN-ambassadeur.
REUTERS Karen Pierce, de Britse VN-ambassadeur.

Flagrante leugen

De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Karen Pierce, heeft de Russische lezing vrijdag afgedaan "als een flagrante leugen" en als "het slechtste nepnieuws dat we tot nu toe van de Russische propagandamachine hebben gezien".

De Verenigde Staten denken intussen samen met de Britten en Fransen na over een tegenreactie tegen Syrië en Rusland. Lavrov riep Washington vandaag op om "diplomatieke methodes" te gebruiken "zonder ultimatums of bedreigingen". Rusland "staat nog altijd open voor dialoog", aldus Lavrov.

Bashar al-Jaafari, VN-ambassadeur voor Rusland.
Getty Images Bashar al-Jaafari, VN-ambassadeur voor Rusland.

"Wapens komen uit Libië"

Volgens de Syrische VN-ambassadeur Bashar al-Jaafari zijn de in Syrië gebruikte chemische wapens illegaal dat land binnengebracht met hulp van Groot-Brittannië, Saoedi-Arabië, de VS, Turkije en Frankrijk, zo verklaarde hij vandaag.

"De terroristen (de naam die het Syrische regime voor de rebellen gebruikt, red.) hebben een tijd geleden scheikundige stoffen uit Libië verworven, uit het Libisch arsenaal. Deze operatie is vooruitgeholpen door de inlichtingendiensten van Turkije, Saoedi-Arabië, Amerika en Frankrijk. Zij smokkelden scheikundige stoffen aan boord van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart. De man die verantwoordelijk was voor het transport van deze substanties was een kerel die Haitham al-Qassar heet", zei de Syrische VN-ambassadeur tegenover verslaggevers.

Hij beklemtoonde dat zijn regering "misschien (wel) 1.001 keer (...) heeft ontkend chemische stoffen tegen ons eigen volk te hebben gebruikt". "En we gaven alle nodige en vereiste grondslagen om dat te zeggen." 
69 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • christiane claeys

  theater dus, een shakesperiaans drama, ze zijn er altijd goed in geweest.

 • Serge Surmont

  Ik geloof meer Rusland dan UK en zeker USA. Een opgezet spel te beginnen met de ex agent en dochter die vergifigd werden om dan over te schakelen op een groter plan. Schande... Maar op een dag moeten ze toch hun daden verantwoorden.

 • Kris Delen

  Thijs, groot gelijk heb je, de beelden zijn al snel vergeten ; terwijl Rusland beweert dat er nu vrede is in Syrië. Ofwel is de Russische propagandamachine hier ook al neergestreken. Het labo is vernield, dat is wat telt voor de slachtoffers van de gifaanval.

 • Did Kortrijk

  Wel ik vind dat Poetin zeer veel geduld heeft met Europa en de vs en zeker met Engeland. Welke leugens zij uithalen tegen over Rusland is ongelooflijk. Alsof Assad zo dom zal zijn zoiets nog te doen,als zijn overwinning in zicht is. Allemaal opgezet spel om Rusland klein te houden.

 • Guido De Smet

  Wat voor mij onvoorstelbaar is : dat één van beiden liegt ! Een staat onwaardig !