Rusland neemt nieuw hypersonisch wapen in gebruik

De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn gesprek met de Russische militaire leiders dinsdag in het nationale defensie-controlecentrum in Moskou.
AP De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn gesprek met de Russische militaire leiders dinsdag in het nationale defensie-controlecentrum in Moskou.
Het Russische leger heeft vrijdag een nieuw, hypermodern intercontinentaal kernwapen in gebruik genomen dat vliegt met 27 keer de snelheid van het geluid. Volgens de Russische president Vladimir Poetin is de hypersonische Avangard-raket een technologische doorbraak die is te vergelijken met de lancering van de eerste satelliet door de Sovjet-Unie in 1957 en plaatst de raket Rusland op eenzame hoogte in de mondiale wapenwedloop.

De nieuwe generatie Russische kernwapens kunnen vrijwel iedere plek ter wereld bereiken en ook het Amerikaanse raketschild ontwijken, aldus Poetin. 
Vandaag hebben we een unieke situatie in onze nieuwe en recente geschiedenis. Andere landen proberen ons in te halen. Geen ander land heeft de beschikking over hypersonische wapen, laat staan hypersonische wapens die over continentale afstand reiken”, aldus Poetin.

De Avangard wordt gelanceerd bovenop een intercontinentale ballistische raket en kan kernwapens dragen tot 2 megaton. Waar een reguliere raket doorgaans een voorspelbare route volgt, kan de Avangard door een ‘glijsysteem’ scherpe en onverwachte manoeuvres maken richting zijn doel. Daardoor is het moeilijker de raket te onderscheppen.

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu bracht Poetin vrijdag de mededeling dat de eerste raketeenheid die is uitgerust met de Avangard gevechtsklaar is. “Ik feliciteer u met deze mijlpaal voor het leger en de gehele natie”, zei Shoigu later in een conference call met de hoogste militaire leiders van het Russische leger.

Poetin onthulde de ontwikkeling van de Avangard en andere moderne wapensystemen in zijn state-of-the-nation speech in maart 2018. Toen sprak hij al over de moeilijk te pareren vliegbewegingen van de raket. “Hij gaat als een meteoriet op zijn doel af, als een vuurbal”, aldus de Russische leider destijds. 

China en VS

Ook China heeft zijn eigen hypersonische raket inmiddels getest. Die zou vijf keer sneller gaan dan het geluid. De VS werkt sinds 2000 aan de ontwikkeling van hypersonische wapens, blijkt uit een onderzoek van het Congres dat in juli van dit jaar werd gepubliceerd. Het Pentagon liet in een reactie weten dat het “niet ingaat op Russische claims” over de Avangard. Defensieminister Mark Esper zei in augustus dat hij gelooft dat “het waarschijnlijk een kwestie is van een paar jaar” voordat de VS ook over een dergelijke raket beschikt. Hij noemde de ontwikkeling van een hypersonische raket toen “een prioriteit”.

Een door het Russische ministerie van Defensie vrijgegeven foto van de lancering van een intercontinentale ballistische raket.
AP/Ministerie van Defensie Rusland Een door het Russische ministerie van Defensie vrijgegeven foto van de lancering van een intercontinentale ballistische raket.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Wary

  Ze weten niet waarin of waaruit met de 'crisissen' en de schulden die ze af zouden moeten betalen. Dus eens een grote oorlog beginnen. Daarna is iedereen die over is blij dat ze er nog zijn en kan de heropbouw beginnen onder het alziend oog van de nieuwe leiders. Nieuwe start ... tot de volgende schuldenopbouw.

 • Michel Jacobs

  Inderdaad mijnheer Landsman. Ik ben niet anti-Amerika, maar ben wel realist. Een verenigd Europees continent is een economisch-militaire nachtmerrie voor de States.Dus vanaf de val van de Sovjets hebben ze er alles aan gedaan om de relatie tussen West-Europa en Rusland te verzuren, onder andere door satellietlanden aan de NAVO te verbinden.In het machtsvacuüm dat er onder andere daardoor ontstond was de opkomst van een dictator als Poetin dan ook een geschenk en geen gesel voor de Amerikanen.

 • Christiaan Boogaerts

  Laten we zeker die bommen uit Kleine Brogel verwijderen. Nooit meer oorlog zingen en verder ontwapenen. Niks aan de hand mensen....

 • Jean Lindebrings

  Draai het of keer het zoals je wil, de "mens" is z'n grootste vijand !! Is het niet binnen een paar decennia door het klimaat, dan kan het nog iets sneller door de nieuwe wapenwedloop. En dat allemaal om een paar immense en strontrijke EGO's te strelen. Alleen maar hopen dat die zich niet "op tijd" uit de voeten kunnen maken. Zucht !

 • Willy Slegers

  Aha, dan kunnen ze eventueel bij een aanval van de USofA, zo snel reageren dat Washington plat ligt voordat Moskou de totale vernietiging ondergaat. Een echt teken van intelligentie en superioriteit.