Rusland moet drie leden van Pussy Riot schadevergoeding van ruim 48.000 euro betalen

De drie leden van Pussy Riot Yekaterina Samutsevich, Maria Alyokhina and Nadja Tolokonnikova in 2012.
AFP De drie leden van Pussy Riot Yekaterina Samutsevich, Maria Alyokhina and Nadja Tolokonnikova in 2012.
Rusland moet drie leden van de feministische punkband Pussy Riot een schadevergoeding betalen. Het Europees Hof van de Rechten van de Mens verwierp vandaag een verzoek van Rusland om een vroeger proces over de kwestie te herzien. Daarmee is het oorspronkelijke vonnis van 17 juli rechtsgeldig. 

De rechters in Straatsburg waren al in juli tot de conclusie gekomen dat Rusland met de veroordeling van de vrouwen hun mensenrechten had geschonden. Twee van de vrouwen hebben recht op elk 16.000 euro, de derde mag aanspraak maken op 5.000 euro. Bovendien kregen de drie activistes samen nog eens 11.760 euro toegezegd om hun proceskosten te dekken. In totaal moet Rusland dus ruim 48.000 euro ophoesten.

Punkgebed

De activistes werden na de opvoering van een "punkgebed" in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou door Russische rechters in 2012 tot twee jaar strafkamp veroordeeld wegens "hooliganisme uit religieuze haat". Een van de vrouwen kwam enkele maanden na het vonnis voorwaardelijk vrij. In december 2013 kregen de twee anderen gratie. 

Het Hof in Straatsburg hekelde onder meer dat de Russische rechtbanken geen aandacht schonken aan de tekst van het 'punkgebed', waarin niet tot haat of geweld werd opgeroepen. Alleen dan zou het gepast zijn geweest om de vrijheid van meningsuiting van de vrouwen in te perken door een strafrechtelijke veroordeling. 

In 2012 voerden de drie leden van Pussy Riot een “punkgebed” op in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou.
AP In 2012 voerden de drie leden van Pussy Riot een “punkgebed” op in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou.
De drie vrouwen werden een tijdlang opgesloten in een Russisch strafkamp.
AP De drie vrouwen werden een tijdlang opgesloten in een Russisch strafkamp.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daan Roos

  Bewijst het steeds groeiend verschil tussen onze westerse normen en deze van Rusland. Al maak ik mij wel ongerust over de gevolgen van onze normen.

 • William Van Den Berghe

  Denk niet dat er daar iemand in Rusland van die uitspraak wakker ligt,

 • luc baken

  hahaha europa heeft zichzelf gebombardeerd tot politieagent van de wereld

 • Gust Goris

  Terechte beslissing, dames onterecht in de gevangenis, amai de zot aan de Bosporus gaat nog diep in zijn buidel moeten tasten

 • DIRK VAN DESSEL

  Putin zal terecht zijn voeten vagen aan wat die activistische Rechters van dat Hof vonnissen in het belang van het blote boezem exhibitionisme van Pussy Riot.