Rusland mag geplande installaties raketschild controleren

Sergej Lavrov.
UNKNOWN Sergej Lavrov.

De VS hebben Rusland dan toch de beloofde schriftelijke voorstellen overhandigd in verband met het raketschild dat zij willen ontplooien, zo heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt, eraan toevoegend dat ze worden onderzocht.

Strategische wapens
Maandag en dinsdag hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en haar collega van Defensie Robert Gates in Moskou - zonder tot een akkoord te komen - gepraat met hun Russische ambtsgenoten over het START-verdrag omtrent de inperking van strategische wapens en over het raketschild dat de VS - ook in Europa - willen uitbouwen, een deel daarvan in Tsjechië en Polen.

Na afloop zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat de VS Moskou tegen dinsdagavond schriftelijke voorstellen zou bezorgen omtrent die door Moskou resoluut afgewezen raketafweer.

Controles
Vanmorgen meldde een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Moskou dat die voorstellen er nog steeds niet waren. Op de middag (Belgische tijd) waren er die dan uiteindelijk toch. Er staat in dat Russische inspecteurs steekproefgewijs de geplande installaties in Polen en Tsjechië zullen mogen controleren, aldus de woordvoerder.
Ofschoon een officiële bevestiging daarvan uitbleef, kwamen er positieve reacties uit Praag en Warschau. (dpa/afp/tass/ka)