Rusland lijdt zwaar onder westerse sancties

De westerse sancties treffen het Rusland van Poetin zwaar.
EPA De westerse sancties treffen het Rusland van Poetin zwaar.
De Russische economie zal volgend jaar waarschijnlijk met 0,8 procent krimpen. Dat maakte het Russische ministerie van Economische Zaken bekend. Het land lijdt zwaar onder de westerse sancties, de dalende olieprijzen en de afzwakkende roebel.

Daarmee snijdt het ministerie hard in zijn vorige prognose, die nog uitging van een groei van 1,2 procent. De verwachting wijst op de ergste economische crisis in het land sinds 2009. Rusland verlaagde ook de voorspelling voor de olieprijs naar gemiddeld 80 dollar per vat, waar het eerder rekende met 100 dollar per vat.

Olie en gas zijn het belangrijkste exportproduct van Rusland, en van groot belang voor de inkomsten van de overheid. Volgens analisten heeft Rusland een gemiddelde olieprijs nodig van 100 dollar per vat om de begroting in balans te brengen. De Russische centrale bank gaf maandag aan momenteel te werken aan scenario's voor een prijs die structureel rond de 60 dollar per vat ligt.

Het land denkt ook dat de Russische munteenheid, de roebel, in 2015 zwak zal blijven ten opzichte van de dollar. Het ministerie rekent op een gemiddelde koers van 49 roebel per dollar. Dinsdag werd voor een dollar bijna 52 roebel betaald. De munt is de afgelopen weken flink in waarde gedaald, doordat de centrale bank begin november besloot af te zien van interventies om de neergang te stuiten.