Rusland lanceert grote militaire oefeningen aan grens met Estland en Letland

Russisch president Vladimir Poetin met zijn minister van Defensie Sergei Shoigu (r.) tijdens een ceremonie aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Moskou.
AFP Russisch president Vladimir Poetin met zijn minister van Defensie Sergei Shoigu (r.) tijdens een ceremonie aan het Graf van de Onbekende Soldaat in Moskou.
Rusland heeft vandaag grootschalige militaire manoeuvres gelanceerd in de regio van Pskov, in het westen van het land, die grenst aan Estland en Letland. Dat heeft een woordvoerster van het Russische ministerie van Defensie meegedeeld. De ongeveer 2.000 militairen, die met de parachute gedropt worden, moeten het vliegveld van een denkbeeldige vijand vernietigen. De oefeningen duren tot zaterdag.

Sinds het begin van de crisis in Oekraïne heeft Rusland al een reeks militaire manoeuvres uitgevoerd, zeer tot ongenoegen van de NAVO. Adrian Bradshaw, adjunct-opperbevelhebber van de NAVO in Europa, opperde vorige week nog de mogelijkheid dat Moskou gebieden probeert te veroveren die toebehoren aan lidstaten van de alliantie. Hij sprak over een "existentiële dreiging".

De NAVO heeft trouwens al jachtvliegtuigen gestuurd naar de Baltische lidstaten en organiseert er ook militaire oefeningen, om tegemoet te komen aan de angst van die lidstaten voor de grote Russische buur. Litouwen heeft zelfs plannen om tijdelijk de verplichte legerdienst weer in te voeren, vanwege "de huidige geopolitieke omgeving".

Groot-Brittannië

Het Westen beschuldigt er Rusland van de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne militair te ondersteunen. Groot-Brittannië stuurt overigens 75 militaire trainers naar Oekraïne om er de regeringstroepen op te leiden. Premier David Cameron kondigde die maatregel gisterenavond aan. Aleksander Jakovenko, de Russische ambassadeur in Groot-Brittannië, uitte op Twitter scherpe kritiek. "Ik vraag me af hoe je 75 Britse soldaten kunt sturen als je gelooft dat het conflict militair niet opgelost kan worden", klonk het. Volgens Jakovenko bewijst een en ander dat de NAVO al betrokken is bij het conflict in Oekraïne.

Duitsland heeft voorlopig geen plannen om trainers te sturen, zo liet regeringswoordvoerder Steffen Seibert vandaag weten.

Ik vraag me af hoe je 75 Britse soldaten kunt sturen als je gelooft dat het conflict militair niet opgelost kan worden

Aleksander Jakovenko, de Russische ambassadeur in Groot-Brittannië, op Twitter