Rusland krijgt na vijf jaar stemrecht terug in Raad van Europa

De Europese Raad.
BELGA De Europese Raad.
De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft het licht op groen gezet voor een terugkeer van Rusland in die instelling. Vijf jaar geleden verloren de Russen hun stemrecht na de annexatie van de Krim.

Na vier uur van debat keurden 118 leden een motie goed om Rusland weer stemrecht te geven. Tweeënzestig leden stemden tegen en tien onthielden zich. Oekraïne had zich sterk verzet tegen de terugkeer van Rusland.

Met de beslissing wordt voor het eerst een sanctie tegen Rusland voor de aanhechting van de Krim ongedaan gemaakt. Uittredend secretaris-generaal van de Raad van Europa Jhorbjorn Jagland stelde dat de instelling zijn innovatieve karakter moet behouden. Zijn opvolger wordt morgen gekozen, Belgisch minister Didier Reynders (MR) is samen met de Kroatische minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric kandidaat.

Samen met het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de Raad van Europa verantwoordelijk voor het bewaken van de mensenrechten in de 47 lidstaten. De Raad van Europa en het Mensenrechtenhof zijn geen instellingen van de Europese Unie. Rusland is lid sinds 1996. 

De Kroaatse minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric, de grote concurrent van Didier Reynders om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden.
EPA De Kroaatse minister van Buitenlandse Zaken Marija Pejcinovic Buric, de grote concurrent van Didier Reynders om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter De Potter

  Plat op de buik gaan ze alweer. En dat terwijl Rusland laconiek zijn boycot van onze landbouwproducten verlengt.

 • Annie Broeckx

  Poetin heeft de sancties tegen Europa verlengd tot 2020 en de Europese clowns geven Poetin terug stemrecht? Het bewijst nogmaals dat ze daar allemaal zitten om van de vetpot te kunnen vreten en de bevolking ze koud laat.En Reynders die verkoopt zijn moeder voor geld.

 • willem merken

  Uit welke pot wordt dat clubke betaald?

 • Karel Tichmann

  Met deze beslissing wordt voor het eerst een sanctie tegen Rusland voor de aanhechting van de Krim ongedaan gemaakt. Deze Krim verovering zijn we gewoon vergeten en Rusland mag natuurlijk ook passagiersvliegtuigen uit de lucht schieten zonder enig probleem. En Poetin lacht zich weer rot, want hij heeft absoluut niets verloren...

 • Jean Paul Peelos

  Het zijn geen instellingen van de Europese unie maar ze hebben wel hun stem naast het Europees parlement in Straatsburg. De leden van de raad, bv Turkije, lopen dat parlement in en uit alsof ze er wonen. Mag er ook opgemerkt worden dat de resoluties van de raad voor Europa, als dwingend door de EU worden toegepast. Cfr het immigratiebeleid.