Rusland is NAVO-uitbreiding tot landsgrenzen beu

REUTERS
Rusland heeft nogmaals de uitbreiding van de NAVO in het oosten van Europa gehekeld. In het toenemende rijtje landen dat een permanente militaire aanwezigheid van de Verdragsorganisatie wil om de veronderstelde Russische agressie te counteren, voegde zich het piepkleine Baltische land Estland.

De NAVO "wordt actief in plaatsen waar er geen bedreiging is voor haar of haar lidstaten", zei woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "Maar waar er wel een dreiging is, is de NAVO niet actief".

Eerder donderdag had premier Taavi Roivas van Estland in een gesprek met de Duitse krant Die Welt de Navo gesmeekt om een permanente aanwezigheid van de Navo in het Balticum. "Er moet een permanent bataljon zijn in zowel Estland als Letland en Litouwen. "Afschrikken moet het nieuwe normaal zijn", aldus Roivas in een nostalgische verwijzing naar de Koude Oorlog.

In haar Stichtingsakte uit 1997 had de militaire alliantie Rusland beloofd, geen substantieel aantal troepen te legeren in haar oostelijke lidstaten. In 1991 was Rusland, na de Duitse hereniging en het opblazen van het Warschaupact, de belofte gedaan dat de Navo "geen centimeter" naar het oosten zou uitbreiden. 

Op haar top in juli in Warschau zal de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie hoogstwaarschijnlijk beslissen om bataljons te ontplooien in Polen en het Balticum. Dat besluit zal nog meer kwaad bloed zetten in Moskou. 

Voorts blijft er nog het EU-sanctieregime tegen Rusland wegens de Russische "annexatie" van de Krim. Eind juli verlopen die sancties, maar EU-president Donald Tusk, een Pool, gaat ervan uit dat de strafmaatregelen nogmaals verlengd zullen worden.