Rusland herdenkt overwinning op nazi-Duitsland met grote parade

EPA
In de Russische hoofdstad Moskou is maandag de 71ste verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland gevierd met een grote militaire parade. In de Sovjet-Unie, waarvan Rusland de belangrijkste erfgenaam is, sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 27 miljoen mensen.

De parade vond plaats op het Rode Plein in de hoofdstad Moskou, in de aanwezigheid van president Vladimir Poetin, andere hooggeplaatste figuren, en een handvol oorlogsveteranen.

De Russen herdenken met de parade de overgave van nazi-Duitsland op 9 mei 1945, die een einde maakte aan de "Grote Vaderlandse Oorlog" zoals de Tweede Wereldoorlog in Rusland wordt genoemd.

Aan het militaire defilé namen zowat 10.000 militairen deel. Ook werden er verschillende tanks, raketsystemen en oorlogsvliegtuigen tentoongespreid.

Na afloop hield de Russische leider een toespraak waarin hij de internationale gemeenschap opriep zich te verenigen in de strijd tegen het terrorisme: "We moeten deze vijand verslaan. Rusland is bereid zijn krachten te bundelen met andere staten in een modern en internationaal veiligheidssysteem", verklaarde president Poetin.

Later op de dag volgde nog een optocht van zowat 400.000 mensen in het centrum van de hoofdstad.

Tegelijk met de grote parade in Moskou werd op de Russische legerbasis van Hmeïmim, in het noordwesten van Syrië, een miniatuurparade gehouden. De Russen voeren in Syrië luchtaanvallen uit tegen Islamitische Staat (IS) om het regime van president Bashar al-Assad te steunen.

EPA
AP
AP
EPA
EPA
EPA
EPA
afp
EPA
EPA
AFP
AP