Rusland gooit kritische stemmen uit mensenrechtenraad

Vladimir Poetin.
REUTERS Vladimir Poetin.
Vijf leden van Kremlin's adviesraad voor de mensenrechten zijn door president Vladimir Poetin ontslagen en werden vervangen. Dat blijkt uit een presidentieel decreet.

Het gaat onder meer om de voorzitter van de raad en tevens gerespecteerd mensenrechtenactivist, Michail Fedotov. Hij werd bedankt voor bewezen diensten omwille van zijn leeftijd; hij is 70 jaar oud. Ook politiek analist Ekaterina Sjoelman, die openlijk haar steun verleent aan oppositieleider Aleksej Navalny werd ontslagen, alsook Ivan Sjablinski, een liberale professor, die kritiek had op de onderdrukking van protesten deze zomer in Moskou.

Ze zullen worden vervangen door medewerkers van publieke media, waaronder Valery Fadeyev. Hij is een voormalige presentator bij de openbare omroep en hooggeplaatst lid van regeringspartij Verenigd Rusland.

Veel gerespecteerde mensenrechtenactivisten zijn eerder al uit protest tegen het beleid vertrokken uit de vijftigkoppige raad. De raad was in het verleden dan ook zeer kritisch voor het Kremlin, maar verliest de afgelopen jaren geleidelijk aan invloed.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Ook bij ons willen de extreem rechtse partijen alle kritische stemmen ivm mensenrechten de mond snoeren. Denk maar aan Unia en het minderhedenforum. Hier gaan ze zelfs verder dan Poetin en willen ze ook de universele verklaring over de rechten van de mens herzien. Wie stemt er eigenlijk voor die 'Charels'?

 • Luc Lepoudre

  Dit is een goed beleid. Diegene die niet eendrachtig achter een goed beleid staan, eruit gooien. Is zo bij de kleinste voetbalclub. Alzo kan een natie zelfstandig blijven en sterker worden. Het Westen tracht met alle middelen verdeeldheid te zaaien om te verzwakken, ook in China (Hongkong). Meestal zijn deze lieden aangestuurd vanuit de VS of GB.

 • Emile De Smedt

  Zou Poutin ommetje hebben gemaakt bij ons.Critische stemmen hier zitten in een cordon.En de media met een uitzondering in dienst van etablishment en averechtse stromingen.

 • Jozef Hendrickx

  Tja Vlaanderen stapt ook ,terecht, op uit UNIA om dat dit wordt gedomineerd door extreem links . De bedoeling van extreem links is onze samenleving te vernietigen en te vervangen door een een regering van en door godsdienstfanataci . De godsdiensten mag u zelf invullen .

 • DIRK RASSCHAERT

  Hebben ze dat daar?