Rusland gekant tegen nieuwe "wapenwedloop" met VS

EPA
Rusland is gekant tegen een nieuwe "wapenwedloop" met de Verenigde Staten. Dat verklaarde de raadgever van het Kremlin, Joeri Oesjakov, na de aankondiging van president Vladimir Poetin gisteren over een heropwaardering van het Russische kernarsenaal.

"Rusland probeert op een of andere manier te reageren op potentiële bedreigingen", aldus Oesjakov. "We zijn gekant tegen iedere wapenwedloop want dat zou onze economische capaciteiten verzwakken. We zijn daar tegen uit principe."

40 intercontinentale raketten
Moskou kondigde gisteren aan het kernarsenaal te versterken met meer dan 40 nieuwe intercontinentale raketten, als reactie op het Amerikaanse project om zware wapens in Oost-Europa te installeren. De plannen van Moskou lokten onmiddellijk verontwaardiging bij de Navo uit.

Aan de pers verklaarde de Russische president gisterenavond dat Rusland zich moet verdedigen met "zijn gewapende troepen en zijn aanvalsmacht" wanneer het land bedreigd wordt, want de Navo nadert de Russische grens. De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, verklaarde vandaag in Moskou dat de heropwaardering van het kernarsenaal niemand ongerust hoeft te maken.

Koude Oorlog
De wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog, waarbij de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten steeds kolossalere bedragen investeerden in het militair-industrieel complex, was een van de oorzaken van de economische wurging en de val van de Sovjet-Unie.

Rusland schroefde het militaire budget op, dat momenteel 21 procent bedraagt van de totale begroting, of het dubbele in vergelijking met 2010, aldus de onafhankelijke denktank Gaidar.

"We zijn gekant tegen iedere wapenwedloop want dat zou onze economische capaciteiten verzwakken. We zijn daar tegen uit principe."

Joeri Oesjakov