Rusland geeft Estse 'spion' 15 jaar gevangenisstraf, EU reageert woedend

Eston Kohver bij de rechtbank
AP Eston Kohver bij de rechtbank
Een politieman uit Estland die vorig jaar door Rusland werd gearresteerd, is woensdag veroordeeld tot vijftien jaar cel. De Russische rechtbank vindt dat Eston Kohver zich schuldig heeft gemaakt aan spionage. Volgens de EU is zijn arrestatie illegaal.

De binnenlandse veiligheidsdienst van Estland stelt dat de Russen de agent ontvoerd hebben op Ests grondgebied, vlak bij de Russische grens. Voor de ontvoering werd de radiocommunicatie gestoord en werd een rookgranaat gebruikt, aldus de dienst. Kohver zou bezig zijn met onderzoek naar smokkelpraktijken van Russische bendes bij de grens.

Volgens de Russen is Kohver echter gearresteerd toen hij bezig was met een undercoveroperatie in Rusland. Hij zou een handvuurwapen, geld en apparatuur die wees op een spionagemissie bij zich hebben gehad. Kohver zelf zegt onschuldig te zijn.

"Proces is illegaal"
De Europese Unie heeft woensdag direct geprotesteerd tegen de uitspraak en eist dat de agent wordt vrijgelaten. Volgens de unie hebben de Russen Kohver vorig jaar ontvoerd in Estland.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini noemt de detentie van de Est "illegaal''. Bovendien heeft Kohver geen kans gekregen op een rechtvaardig proces, zegt Mogherini. Volgens haar schendt Rusland op deze manier het internationale recht.

Spanning in ex-sovjetlanden
De verhoudingen tussen westerse landen en Rusland op scherp zijn gesteld sinds onder meer de annexatie van de Krim door Rusland en de steun die het land biedt aan rebellen in Oost-Oekraïne. Daardoor loopt de spanning in de ex-sovjetstaten Estland, Letland en Litouwen, waar nog veel Russen wonen, hoog op.

De arrestatie van Kohver op 5 september vorig jaar, vond plaats slechts twee dagen na een bezoek van Obama aan het land. Tijdens dat bezoek benadrukte de Amerikaanse president dat Estland, als NAVO-lid, op bescherming tegen Rusland kon rekenen.