Rusland gaat troepen deels terugtrekken uit Syrië, te beginnen met vliegdekschip

Het Russisch vliegdekschip Admiraal Kuznetsov.
AP Het Russisch vliegdekschip Admiraal Kuznetsov.
Het Russische leger zal beginnen met zijn aanwezigheid in Syrië af te bouwen. Dat heeft de legerleiding vandaag bekendgemaakt, zo meldt het Russische persbureau Interfax. Het vliegdekschip Admiraal Kuznetsov zal als eerste terugkeren, samen met de begeleidende bevoorrading- en escorteschepen.

"In navolging van de beslissing van de opperbevelhebber van de het Russische leger, president Vladimir Poetin, is het Russisch leger begonnen met de afbouw van zijn troepen in Syrië", zo liet commandant Valery Gerasimov optekenen. Daarbij zal de Russische vloot onder leiding van vliegdekschip Admiraal Kuznetsov als eerste terugkeren naar Rusland. Op dit moment ligt die vloot voor de Syrische kust in de Middellandse Zee.

AFP

Enige Russische vliegdekschip

Het enige Russische vliegdekschip wordt nog maar sinds eind oktober ingezet in Syrië. De inzet ervan deed veel stof opwaaien en zette de spanningen tussen het westen en Rusland op scherp. De Kuznetsov, met zo'n 25 gevechtsvliegtuigen en -helikopters aan boord, was vanuit militair oogpunt niet noodzakelijk voor Rusland in Syrië, omdat er al voldoende Russische gevechtsvliegtuigen op de Syrische luchtmachtbasis Hmeymim, bij Latakia, aanwezig waren.

Spierballenvertoon van Vladimir Poetin

Daarom zagen waarnemers er vooral spierballenvertoon van Vladimir Poetin in. Te meer omdat de vloot op weg naar Syrië voor een groot deel van de Europese kust passeerde. Zo voer de Kuznetzov door het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk, en passeerde de Russische vloot ook de Straat van Gibraltar, vlakbij Spanje. Dat Spanje even van plan was om de Kuznetsov te helpen om bij te tanken, zette bij de NAVO en de EU de spanningen helemaal op scherp.

Voor Rusland was de inzet van de Kuznetsov ook een kans om zijn vliegdekschip voor het eerst in een echte oorlogssituatie in te zetten. Op terugweg vanuit Syrië zal de Kuznetsov hoogstwaarschijnlijk opnieuw langs de Europese kust passeren.

Vredesonderhandelingen

Rusland voert al sinds september 2015 luchtaanvallen uit in Syrië ter ondersteuning van het regime van president Bashar al-Assad. Onder impuls van Moskou is er sinds 30 december echter een staakt-het-vuren van kracht. Samen met Turkije en Iran wil het land nu vredesonderhandelingen opstarten.