Rusland en Wit-Rusland bouwen samen raketschild

De Russische president Medvedev en de Wit-Russische president Lukashenko bereikten een overeenkomst over een gezamelijk raketschild.
UNKNOWN De Russische president Medvedev en de Wit-Russische president Lukashenko bereikten een overeenkomst over een gezamelijk raketschild.

Rusland en Wit-Rusland gaan samen een raketschild bouwen. De Russische president Dmitri Medvedev en zijn Wit-Russische ambtsgenoot Aleksandr Loekasjenko hebben vandaag hun handtekening onder de overeenkomst gezet. Dat melden Russische media.

Amerikaans raketschild
Rusland had al eerder gezegd dat het langeafstandsraketten in Wit-Rusland wou plaatsen, als antwoord op het geplande Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië. Ook wilde Rusland raketten in de Russische enclave Kaliningrad plaatsen. Daar zag het vanaf toen bleek dat de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama niet enthousiast is over het door zijn voorganger geplande raketschild.

Bush
De Amerikaanse regering-Bush wou tien onderscheppingsraketten in Polen plaatsen voor het raketschild en een radarsysteem in buurland Tsjechië. Het systeem moest de VS en diens bondgenoten beschermen tegen aanvallen van zogeheten schurkenstaten als Iran. Moskou ziet het raketschild echter als een grote bedreiging voor de eigen veiligheid. (anp/adb)