Rusland en VS roepen strijdende partijen in Syrië op om aanvallen te staken

Inwoners van Douma roepen anti-regeringsslogans tijdens een demonstratie.
epa Inwoners van Douma roepen anti-regeringsslogans tijdens een demonstratie.
In een gezamenlijke verklaring hebben Rusland en de Verenigde Staten de strijdende partijen in Syrië opgeroepen om geen willekeurige aanvallen uit te voeren op medische faciliteiten en niet-militaire doelen. De twee landen zeggen in de verklaring te streven naar een politieke oplossing voor het conflict.


"We hebben besloten om de inspanningen te vergroten zodat een staakt-het-vuren in het hele land wordt ingevoerd", staat in de verklaring. 

Ondertussen gaan de gevechten onverminderd door. Syrische regeringstroepen hebben maandag in de hoofdstad Damascus wijken beschoten die worden gecontroleerd door de rebellen. Daarbij zijn volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort, zeker één dode en 20 gewonden gevallen.

De beschietingen vonden plaats in Ghouta en Douma, buitenwijken van Damascus. Vorige week gold er in dit gebied nog een door het Syrische leger aangekondigd tijdelijk staakt-het-vuren, maar deze wapenstilstand lijkt met de huidige gevechten voorbij. De vraag is of een nieuwe poging wel kans op slagen heeft.

Een jongen rijdt door de verwoeste straten van de oude binnenstad van Aleppo.
reuters Een jongen rijdt door de verwoeste straten van de oude binnenstad van Aleppo.

Aleppo

Ook in Aleppo, de tweede stad van Syrië, wordt vandaag hevig gevochten. Rusland kondigde vorige week een staakt-het-vuren aan voor Aleppo, maar tot nu toe houden de strijdende partijen zich hier niet aan. Volgens het Observatorium hebben gevechtsvliegtuigen opnieuw oppositiewijken gebombardeerd. Rebellen hebben op hun beurt regeringswijken aangevallen met mortiergranaten. 

Volgens Jean-Marc Ayrault, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, vallen Syrische regeringstroepen ziekenhuizen en vluchtelingenkampen aan. "Het is niet Islamitische Staat die wordt aangevallen in Aleppo, het is de gematigde oppositie", zei Ayrault tijdens een bijeenkomst van opponenten van de Syrische president Assad in Parijs.

Khan Touman

In het dorp Khan Touman, 9 kilometer ten zuiden van Aleppo, hebben Syrische gevechtsvliegtuigen volgens het Observatorium sinds afgelopen zondag 90 luchtaanvallen uitgevoerd. Het dorp ligt aan de snelweg tussen Aleppo en Damascus en is daarom van groot strategisch belang. 

Donderdag werd Khan Touman veroverd door Jaish al-Fatah, een verbond van islamistische strijders waar onder meer het aan Al Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra deel van uitmaakt. 

Het Syrische regime heeft de afgelopen tijd, met steun van de militante Hezbollah-beweging uit Libanon en Russische gevechtsvliegtuigen, flinke overwinningen geboekt in het noorden van het land. De inname van Khan Touman was een onverwacht succes voor de rebellen.

Rebellen van Jaish al-Fatah ten zuiden van Aleppo.
afp Rebellen van Jaish al-Fatah ten zuiden van Aleppo.