Rusland en VS botsen over gebruik van chloorgas in Syrië

Rusland: "Propagandacampagne om Syrische regering te beschuldigen van aanvallen waarvan de daders niet bekend zijn"

De Amerikaanse president Donald Trump en Nikki Haley, ambassadrice van de VS bij de VN.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump en Nikki Haley, ambassadrice van de VS bij de VN.
Rusland en de Verenigde Staten hebben gisteren een hevige aanvaring gehad in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een ontwerptekst van de VS die de vermoedelijke chemische aanvallen van het Syrische regime veroordeelt. Moskou wou de tekst amenderen, maar Washington ging daar niet mee akkoord. Bij de aanvallen vielen tientallen gewonden, onder wie kinderen.

Er zijn "duidelijke bewijzen" om te bevestigen dat chloorgas gebruikt werd bij de aanvallen in Oost-Ghouta, een buitenwijk van Damascus, zei Nikki Haley, ambassadrice van de VS bij de VN, tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad over het gebruik van chemische wapens in Syrië. "We hebben informatie dat het regime (van de door Rusland gesteunde Syrische president Bashar al-Assad, nvdr) herhaaldelijk chloorgas inzette tegen zijn eigen volk de jongste weken, en zelfs gisteren nog", zei de diplomate.

De VS lieten bij de veertien partners van de Veiligheidsraad een ontwerpverklaring circuleren die het gebruik van chemische wapens in Syrië veroordeelde. Volgens diplomaten eiste Moskou tijd vooraleer de tekst zou goedgekeurd worden, om er commentaar op te kunnen geven.

"Rusland heeft de goedkeuring van de verklaring vertraagd, een eenvoudige veroordeling die te maken heeft met Syrische kinderen die moeite hebben om adem te halen vanwege chloorgas", zei Haley. Haar Russische ambtgenoot sprak van een "propagandacampagne" die tot doel had "de Syrische regering te beschuldigen" van aanvallen "waarvan de daders niet bekend zijn".

Rusland stelde amendementen voor, opdat er geen melding meer zou gemaakt worden van Ghouta. Ook wou Rusland dat de informatie in de pers en op sociale media "op een geloofwaardige en professionele manier geverifieerd wordt". Volgens diplomaten verwierpen de VS de Russische amendementen, waardoor de hoop op een goedkeuring van de veroordeling vervaagde.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cédric Nuyts

  zalig dat het eindelijk in de mainstream komt dat USA niks anders doet dan liegen over de zogenaamde gifgasaanvallen

 • Luc Lepoudre

  En we krijgen maar geen antwoord waarom Assad, die ruim aan de winnende hand is, zich zou compromitteren door gifgas te gebruiken dat hij niet nodig heeft. Anderzijds zijn de leveringen aan het schorremorrie, hoofdzakelijk afkomstig uit het buitenland, dat men "rebellen" noemt zeer ondoorzichtig.

 • Serge Surmont

  Het is volgens mij normaal dat iets moet geverifieerd worden. Maar een bepaalde groep wil dit natuurlijk niet omdat ze niet willen dat "fake" news rechtgezet wordt. Het zou kunnen uitkomen wie het chloorgas verkocht heeft.

 • george patrick martou

  usa zoekt oorlog, ze willen die oorlog, alles is goed om er te geraken ! gifgas hier gifgas daar, ik geloof er geen barst van ! wat wel zal zijn is dat die isis en andere rebellen gifgas hebben en weeral een false flag zullen opzetten om Syrië kompleet de middeleeuwen in te bombarderen tot meerdere eer en glorie van usa en zijn greep op de wereld en de oliepijpleidingen ginder ! zoek het op !!