Rusland en China samen op manoeuvre op Stille Oceaan

AP
Zeven oorlogsbodems van de Chinese vloot zijn voor gezamenlijke manoeuvres de haven van de Russische stad Vladivostok binnengelopen. De torpedoboten en destroyers werden door saluutschoten van de kustartillerie ontvangen. Dat zei kapitein Roman Martov van de Russische Pacifische vloot volgens het persbureau Interfax.

Aan de tot 28 augustus geplande oefening zullen in totaal 22 schepen, 20 vliegtuigen en meer dan 500 zeelui deelnemen en aan land rond de 40 gepantserde voertuigen. Viceadmiraal Aleksandr Fedotenkov sprak van manoeuvres zonder voorgaande in de samenwerking tussen de buurlanden Rusland en China.

Gepland zijn onder andere schietoefeningen op zee en de inzet van luchtlandingstroepen. "We willen ook elkaar leren begrijpen zonder tolken", zei Fedotenkov. Kapitein Martov benadrukte dat de manoeuvres tegen niemand gericht zijn en dat niemand zich zorgen moet maken. Beide landen zouden ook op ander vlakken meer gaan samenwerken.

Het zijn de eerste gezamenlijke manoeuvres van beide landen. In de VS en de EU wordt echter, met het oog op het conflict in Oekraïne, de zorg geuit dat het strategische bondgenootschap tot een nieuw geopolitiek machtsblok kan leiden. Symbolisch voor de samenwerking staat ook de reis van president Vladimir Poetin in september naar Peking.