Rusland eist groot deel Noordpool op bij Verenigde Naties

Deze vlag op de bodem van de zee moest in 2007 al de Russische claim op de Noordpool kracht bijzetten.
AP Deze vlag op de bodem van de zee moest in 2007 al de Russische claim op de Noordpool kracht bijzetten.
Rusland heeft een groot stuk van de Noordpool geclaimd bij de Verenigde Naties. Het gaat om een gebied van 1,2 miljoen vierkante kilometer, zo verklaarde het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Rusland is niet het enige land dat zijn rechten op de Noordpool en de bijhorende onontgonnen natuurlijke rijkdommen wil doen gelden. Ook de Verenigde Staten, Canada, Noorwegen en Denemarken willen een deel van de Noordpoolkoek.

De Russen proberen al meer dan een decennium om grote delen van het gebied te claimen. Het land diende in 2002 een claim in, maar die werd geweigerd wegens gebrek aan bewijs. Grootschalig wetenschappelijk onderzoek dat in tussentijd werd uitgevoerd, moet er nu voor zorgen dat Rusland zijn rechten wel kan doen gelden, zo maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken zich sterk.

In afwachting van de goedkeuring begon het land al met praktische voorbereidingen om de rush op de Noordpool te vergemakkelijken. Zo bouwde Rusland verschillende nieuwe luchthavens en radarposten.