Rusland breidt nucleair arsenaal uit met 40 langeafstandsraketten

De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn speech tijdens de opening van de wapenbeurs in Kubinka, nabij Moskou.
EPA De Russische president Vladimir Poetin tijdens zijn speech tijdens de opening van de wapenbeurs in Kubinka, nabij Moskou.
De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd dat Rusland nog dit jaar meer dan 40 intercontinentale ballistische raketten aan zijn kernwapenarsenaal gaat toevoegen. De raketten zullen zelfs de meest geavanceerde antiraketschilden kunnen omzeilen, zei Poetin tijdens een wapenbeurs in Moskou.

De aankondiging zal de spanningen tussen Rusland en het Westen nog verder doen oplopen. De Navo en Westerse leiders beschuldigen Rusland ervan zware wapens en soldaten naar het oosten van Oekraïne te sturen, terwijl Rusland zich bedreigd voelt door de toenemende Navo-aanwezigheid in het oosten van Europa.

Onlangs nog stelden de VS voor om zwaar militair materieel in Oost-Europa op te stellen, onder meer de Baltische staten die ooit deel uitmaakten van de Sovjet-Unie.

"Het gevoel heerst dat onze collega's van Navo-landen ons in een wapenwedloop duwen", zo zei de Russische viceminister van Defensie Anatoly Antonov in de marge van de beurs aan het persbureau RIA.

Poetin kondigde ook aan dat hij de wapens van het Russische leger verder wil moderniseren.