Rusland beschuldigt VS van grootschalige oliediefstal in Syrië

Amerikaanse troepen in Syrië.
AP Amerikaanse troepen in Syrië.
De Amerikaanse troepen in Syrië zouden zich schuldig gemaakt hebben aan de diefstal van grote hoeveelheden olie. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie. De Amerikanen zouden de olie naar andere landen gesmokkeld hebben en zich schuldig gemaakt hebben aan “internationaal banditisme”, aldus generaal-majoor Igor Konasjenkov, de woordvoerder van Defensie.

Moskou heeft satellietfoto’s gepubliceerd, waaruit zou moeten blijken dat er een grootschalige smokkel van Syrische olie plaatsvond. Daarop is te zien hoe onder het toeziend oog van Amerikaanse soldaten de olie via tankwagens naar het buitenland wordt gebracht. Ook private militaire bedrijven zouden betrokken zijn.

De Verenigde Staten hadden eerder gezegd dat ze een beperkte militaire aanwezigheid in Syrië voorzien, om de jihadistische groep Islamitische Staat (IS) en “andere destabiliserende actoren” de toegang tot olie-inkomsten te ontzeggen. Volgens Amerikaanse mediaberichten beschouwt Washington ook de Syrische regering als een “destabiliserende actor”.

Maar Rusland ziet het regime in Damascus dan weer als een bondgenoot en spreekt over Amerikaans “staatsbanditisme”. De bodemrijkdommen achterhouden voor het Syrische volk, gaat in tegen het Amerikaanse en het internationale recht, zegt Konasjenkov. Hij beklemtoont ook dat de oliewinning ingaat tegen de sancties die de VS zelf aan Syrië hebben opgelegd.

Nog volgens Konasjenkov levert de “illegale handel” de VS elke maand ongeveer 30 miljoen dollar op.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe Van Bulck

  Maar 30 miljoen? De troepen daar operationeel houden kost 100x meer. Waarom vaten aanvoeren als het daar voorradig is, logisch dat ze olie van daar gebruiken.

 • frans Venloo

  Waarom zouden ze anders geinteresseerd zijn in dit land en vele anderen ???

 • robrecht Peeters

  waarom betalen de EU landen hun bijdragen niet in de kosten van het US leger dat daar, aan de EU achterdeur, toch de zaakjes voor hen opknapt. Waar blijven de EU grondtroepen ?

 • Jozef Van der Elst

  Ik denk dat de (aangebrande) pot de ketel verwijt. Alle 2 dieven.

 • Frank Louman

  Iedereen aast op de olie , binnen kort doen de Russen nog een marinebasis open in Iran. En dan hebben ze zowel in de Middelandse zee en in de Perzische golf militaire basissen. Ra ra ra.