Rusland beschuldigt NAVO van anti-Russisch sentiment

De Russische president Vladimir Poetin (midden) en de Russische minister van Defensie Sergey Shoygu (rechts).
Photo News De Russische president Vladimir Poetin (midden) en de Russische minister van Defensie Sergey Shoygu (rechts).
Moskou heeft de NAVO ervan beschuldigd een steeds meer anti-Russische handelswijze te hanteren. Volgens de Russische minister van Defensie Sergey Shoygu heeft de verdragsorganisatie zo de verkenningsactiviteiten aan de grenzen met Rusland tijdens 2019 gevoelig opgevoerd.

Shoygu zei bij een vergadering met de Russische president Vladimir Poetin, dat de luchtverkenning met een derde is toegenomen vergeleken met 2018, aldus een bericht van het nieuwsagentschap Interfax. Verkenningsmissies op de grond en op zee zijn respectievelijk met 40 en 24 procent toegenomen, aldus Shoygu. "Elk jaar voert het NAVO-blok 40 manoeuvres uit die een duidelijke anti-Russische tendens hebben", zei de minister.

Poetin zei dat Rusland de zogeheten hypersonische wapens met een intercontinentale reikwijdte zal blijven ontwikkelen. Die wapens kunnen zich enkele malen sneller dan het geluid voortbewegen.

De betrekkingen tussen Rusland en de NAVO waren nog nooit zo gespannen sinds het einde van de Koude Oorlog. Achtergrond daarvoor zijn de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim en de Russische steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Moskou hekelt daarentegen de oostelijke uitbreiding van de NAVO. De secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, Jens Stoltenberg, zei in een interview aan het Duitse persagentschap dpa al bereid te zijn tot een persoonlijk gesprek met Poetin. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter Wouters

  Ze hebben raketten waarmee ze één land totaal van de kaart kunnen vegen, spreek eens over de Satans raket.....

 • Marc Lehaen

  En tegen dat de leiders van Europa wakker geschoten zijn betalen wij met roebels...

 • Karel Tichmann

  Het gaat er niet om of hij zal aanvallen, maar waar. Wanneer Poetin's populariteit daalt, escaleert hij een lopend conflict of lanceert hij een nieuw offensief. Het volgende land zal niet in een ex-Sovjetstaat zijn. Eerst kwam hij voor Georgië, daarna voor Oekraïne. Het volgende doelwit van Poetin is waarschijnlijk een niet-NAVO-land in de EU. Dit klinkt misschien schokkend, maar Poetin heeft de wereld vele malen geschokt. De EU kan het zich niet veroorloven, om opnieuw overrompeld te worden.

 • Michel Van der Hoydowch

  Zowel de Russen als NATO land AMERIKA hebben boter op hun hoofd.

 • joeri gielen

  Als Europa zo blijft verder doen kan Rusland het binnekort innemen zonder 1 schot te lossen. Maar dat snappen ze hier nog niet.