Rusland begonnen met 'vuile trucjes'-campagne tegen Westen

AFP
Rusland is begonnen met een campagne van "vuile trucjes" tegen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten na de aanval op Syrische doelen. De Britse overheid heeft de hoeveelheid desinformatie die Rusland verspreidt via social media zien vertwintigvoudigen sinds de raketaanvallen in de vroege uren van zaterdag.

Gevreesd wordt voor een volledige cyberaanval door Moskou. Rusland heeft in de dagen voor de aanval herhaaldelijk gewaarschuwd voor consequenties is die zouden doorgaan. Een parlementaire bron in Londen spreekt van "vuile trucjes".

"Ik denk dat we elke voorzorgsmaatregel moeten treffen", stelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson in een interview met de BBC. "Als je ziet wat Rusland heeft gedaan, niet alleen in dit land in Salisbury maar aanvallen op tv-stations, op de democratische processen, op cruciale nationale infrastructuur, dan moeten we zeer, zeer voorzichtig zijn." 

In Salisbury werd de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal aangevallen met zenuwgas.

Ook Washington zegt een forse toename te zien van Russische nepaccounts die desinformatie verspreiden, bijvoorbeeld dat 70 procent van de raketten op Syrië zouden zijn neergehaald. In een etmaal zag het Pentagon het aantal nepaccounts met 2000 procent toenemen.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Niks nieuws onder de zon. Ne Rus is en blijft ne schreeuwlelijk.

 • Edmond Dillien

  May, Macron en Trump hebben die raketten laten afvuren door hun legers met de bijbedoeling om hun politiek geknoei een paar pagina's naar achter te krijgen in de media want wat was het nut hiervan nu, ze hebben de Russen verwittigd omdat ze geen soldaten van hen wilden treffen en wie nu gelooft dat die gezwegen hebben tegen Assad is wel heel naïef, al wat ze gedaan hebben is 120 hele dure raketten gebruiken om leegstaande panden af te breken, da's al.

 • Els Vervoort

  Kijk, wanneer de VS zegt dat ze daar enkel zijn om IS te bekampen dan liegen ze. 17 jaar geleden, dus lang voor er sprake was van IS, werd in het Pentagon een lijst van zeven landen opgesteld die de VS wou binnenvallen of destabiliseren. Zie General Wesley Clark: Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years. De VS wordt geleid vanuit de coulissen door imperialisten en wij zijn hun vazallen.

 • Erwin Lambrechts

  Dit wordt allemaal bewust in scène gezet door england en den amerikaan doet er goe aan mee allemaal maar om stom europa mee op te zetten tegen n Rusland

 • Geert Matthys

  Dit is ook weer bedacht door Britten om internetvrijheid aan te pakken. Wees toch zo schaapachtig niet. Geen kat die gelooft dat Russen iets doen, ze draaien daar nog op Commodore 64.