Rush op sigaretten die fors duurder worden in Australië

De forse prijsstijging van sigaretten - met liefst 25 procent of 1,50 euro per pakje - in Australië heeft rokers ertoe aangezet om massaal sigaretten in te slaan. De Australische overheid wil ook het logo van het sigarettenmerk op de pakjes verbieden. Die zullen moeten baan ruimen voor waarschuwingen over de gezondheidsrisico's van roken.

Op een paar uur tijd gisteravond verdubbelden sommige tabakshandelaars hun dagelijkse verkoop van sigaretten.  Eén vrouw werd in een Woolworths-supermarkt in een buitenwijk van Canberra zelfs geweigerd aan de kassa, nadat ze voor 3.500 euro aan sigaretten wou opkopen. Vijf sloffen per persoon bleek het maximum te zijn. De keten Coles zette de limiet op drie sloffen per kop.

Meer dan dubbele omzet
Een ander filiaal van Woolworths in Canberra verkocht tegen 18u30 gisteravond al voor meer dan 16.000 euro tabaksproducten terwijl het gemiddelde rond de 7.000 euro per dag ligt.

Zwarte markt
De prijsverhoging werd gistermiddag door de Australische premier Kevin Rudd aangekondigd, tot groot jolijt van de gezondheidsorganisaties in het land. Zo onverwacht dat grote ketens meer dan waarschijnlijk de prijzen van hun stock niet tijdig zullen kunnen aanpassen.

Ook wordt gevreesd dat de zwarte markt zal floreren. "Producten zonder duidelijke merknaam en logo zijn nu eenmaal makkelijker na te maken", luidt het. (jv)