Ruime meerderheid van Zwitsers stemt voor strengere wapenwetgeving

Met alle stemmen geteld, blijkt dat een duidelijke meerderheid (63,7 procent) van de Zwitsers zich in een referendum uitspreekt voor een strengere wapenwetgeving. Die uitslag komt niet als een verrassing, als Zwitserland zijn wetgeving niet zou aanpassen, riskeerde het een uitsluiting uit de Schengenzone en de herinvoering van grenscontroles. 

De nieuwe wapenwetgeving in Zwitserland moet het bezit van bepaalde wapens - in de eerste plaats semi-automatische vuurwapens - aan banden leggen. De wet vloeit voort uit de antiterreurmaatregelen die de Europese Unie (EU) heeft genomen. Zwitserland is geen lid van de EU, maar omdat het land deel uitmaakt van de Schengenzone, moest het die richtlijn wel toepassen.

De federatie van Zwitserse sportschutters had de nieuwe wapenwet afgeschoten. De organisatie hekelde het “ontwapeningsdictaat van de EU” dat de schietsport in gevaar zou brengen. Maar voor schutters, jagers en verzamelaars gelden er uitzonderingen, benadrukte de Zwitserse regering. Wapenhandelaars moeten elke transactie binnen de twintig dagen elektronisch aangeven.

De federatie dwong een referendum af, dat zondag werd georganiseerd. Met alle stemmen geteld, blijkt een bijna tweederdemeerderheid van de Zwitsers de nieuwe wetgeving te steunen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Zonder wapens, hoe moet de bevolking verdedigen? Laat het een wijze les zijn voor de EU. Wij willen af van de symptoombestrijding en symboolpolitiek van strengere wapenwetten, wij willen realistische preventieve oplossingen. De enige manier om grootschalige schietpartijen (zoals ze ook in Europa plaatsvinden) te voorkomen, is door mensen toe te staan een vuurwapen te dragen ter zelfverdediging. Alleen zo kunnen krijgen we een veiliger België...

 • Willy Slegers

  Met de gewone man aan banden te leggen los je het terrorisme niet op. Maar door de "gekende" terroristen op te sluiten of uit te schakelen wel.

 • jeroen de rijck

  Terroristen en criminelen trekken zich niets aan van regeltjes en wetten , hier wordt gewoon de sportschutter die met alles in orde moet zijn weeral is door getroffen .

 • Paul Boutsen

  Een referendum, de basis van een echte democratie "het volk heeft gesproken". Iets wat in Vlaanderen niet bestaat en waar politici zo bang van zijn. Politici en partijen bepalen hier wat goed voor de bevolking is en niet de bevolking zelve.

 • Patrik De Weirdt

  Geloven de Europese leiders echt dat gangsters en terroristen geregistreerde wapens gebruiken bij hun wandaden? De enige die hier benadeeld worden zijn mensen die wapens voor sportdoeleinden gebruiken en mensen die hun huis willen verdedigen. Proficiat heren EU-politici.