Ruim100 doden na orkanen op Madagaskar

UNKNOWN

Op het tropische eiland Madagaskar is het aantal slachtoffers na de orkanen Fame en Ivan, die daar sinds het begin van het jaar lelijk hebben huisgehouden, na de bijgestelde cijfers van de rampenbestrijdingsdienst gestegen tot meer dan 100 doden en 580 gewonden.

Zeker 177 vermisten
Minstens 177 mensen, de meesten van hen in het gebied aan de zwaar getroffen oostkust en de havenstad Tamatave, worden nog vermist. Wegens de slechte informatiedoorstroming uit de afgesneden gebieden kunnen die aantallen echter nog verder oplopen.

Voedselvoorziening zorgwekkend
De voedselvoorziening van de 500.000 daklozen over heel het land is zorgwekkend. Tweehonderdduizend hectare landbouwgronden zijn overstroomd en de oogsten vernield. In totaal hebben de wervelstormen met windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur meer dan 133.000 woningen, hutten en vele hotelaccommodaties vernield. Rond de 2.000 scholen, overheidsgebouwen of bruggen liepen schade op.

Internationale hulp
Het Wereldvoedselprogramma, Care International, UNICEF, lokale hulporganisaties en vele donorlanden hebben volgens mediaberichten onder andere geld, levensmiddelen, tenten en geneesmiddelen ter beschikking gesteld. (belga/vsv)