Ruim duizend vluchtelingen opgesloten in Grieks stadion

AFP
De Griekse politie heeft op het eiland Kos meer dan duizend vluchtelingen opgesloten in een stadion, in een poging de orde op het eiland te herstellen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen spreekt in de krant kritisch over de actie van de Grieken. "Het is de eerste keer dat we dit in Griekenland zien, mensen die opgesloten worden in een stadion en bewaakt worden door de oproerpolitie. We hebben het hier over moeders met kinderen en ouderen. Ze zitten daar opgesloten nadat ze lang in de volle zon hebben doorgebracht", aldus de woordvoerster.

Volgens de hulporganisatie zijn veel vluchtelingen door de hitte flauwgevallen en kreeg een persoon een epileptische aanval.

Moeders met kinderen en ouderen zitten daar opgesloten nadat ze lang in de volle zon hebben doorgebracht

Artsen zonder Grenzen
REUTERS

"Geen georganiseerde opvang"

Volgens Brice de le Vingne van AZG is er geen georganiseerde opvang voor de duizenden vluchtelingen. Ondanks de herhaalde oproepen van de artsen om een degelijke en humane opvang te voorzien op Kos, hebben de Griekse autoriteiten nog steeds geen actie ondernomen. De voorbije dagen was Artsen Zonder Grenzen getuige van intimidatie van de migranten en vluchtelingen.

"AzG is erg ongerust over de situatie", zegt de le Vinge. "Wat eerst leek op apathie wordt nu misbruik door de overheid, met toenemend geweld tegen deze kwetsbare bevolking."

Wat eerst leek op apathie wordt nu misbruik door de overheid, met toenemend geweld tegen deze kwetsbare bevolking

Artsen zonder Grenzen
REUTERS

7.000 vluchtelingen in maand tijd

In de maand juli kwamen meer dan 7.000 vluchtelingen aan op het eiland, een verdubbeling ten opzichte van juni. Ze hebben er geen toegang tot toiletten of douches, sinds april wordt er geen voedsel bedeeld. Hoewel er op het eiland voldoende terreinen beschikbaar zijn, werden geen opvangplaatsen geopend. De voorbije dagen ondernam de politie actie om de mensen te verjagen uit publieke plaatsen.

AzG biedt medische hulp in het Captain Elias hotel, waar honderden vluchtelingen onderdak zoeken. Ze verblijven er tien tot vijftien dagen in afwachting van hun registratie door de Griekse politie, die hen de nodige papieren geeft om verder te reizen. Artsen Zonder Grenzen organiseert eveneens mobiele klinieken en deelt materiaal uit aan de vluchtelingen die in de parken en andere publieke plaatsen verblijven.

In de maand juli kwamen meer dan 7.000 vluchtelingen aan op het eiland, een verdubbeling ten opzichte van juni

REUTERS
AP
REUTERS
AP