Ruim 6.500 buitenlandse kinderen in kamp in Syrië

In totaal meer dan 9.000 buitenlandse familieleden van jihadisten in vluchtelingenkamp

De laatste weken vluchtten duizenden vrouwen en kinderen uit het laatste bolwerk van IS in Syrië, Baghouz.
Photo News De laatste weken vluchtten duizenden vrouwen en kinderen uit het laatste bolwerk van IS in Syrië, Baghouz.
Ongeveer 6.500 buitenlandse kinderen zitten als vermoedelijke familie of nabestaanden van IS-strijders vast in een opvangkamp in al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Dat hebben de Koerdische autoriteiten in de regio gezegd twee dagen na de val van het ‘kalifaat’. De kinderen vormen het grootste deel van de 9.000 buitenlandse kampbewoners die in verband gebracht worden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Volgens de Koerdische woordvoerder Luqman Ahmi dateert de telling van voor de definitieve val van het plaatsje Baghouz aan de rivier de Eufraat aan de Iraakse grens. Dat was het laatste bolwerk van IS, een beweging van soennitische extremisten die in 2013 vanuit Irak opdook en in grote delen van Syrië en Irak een schrikbewind vestigde. 

De Syrische Democratische Strijdkrachten, de door de VS gesteunde Koerdisch-Arabische coalitie, hebben zaterdag de totale overwinning uitgeroepen op IS. Zo kwam er ook een einde aan het zelfverklaarde kalifaat dat IS in 2014 had uitgeroepen in delen van Syrië en Irak.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS begon in 2014 aan een offensief tegen IS, toen de groep de miljoenenstad Mosoel in Irak controleerde. Die stad werd in de zomer van 2017 bevrijd en enkele maanden later viel ook de onofficiële hoofdstad al-Raqqa. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lieve vanderstraeten

  De ngo’s die miljoenen subsidie s krijgen moeten ze ginder maar opvangen, daar dienen die voor.

 • Jennifer Peeters

  Ze zitten daar goed. Ginder laten aub!!!

 • Gerry Cle

  Er moet een oplossing komen voor deze kinderen wier enige misdaad het is dat hun ouders IS strijders zijn of waren. Zijn we na de overwinning op IS misschien allemaal onze redelijkheid en menselijkheid verloren? Degene die denken dat de Syriërs, Irakezen of Koerden hen wel zullen opvangen zijn of naïef of idioot.

 • Jean-Paul Hoornaert

  kinderen moeten ginder ter plaatse geholpen worden om erger te voorkomen en zo snel mogelijk

 • Paul Boutsen

  So What? Ik zie het probleem niet. Als ze ginder geboren zijn, zijn ze toch Irakees of Syriër? Of is het alleen in België dat ze Belg zijn als ze hier geboren zijn. Misbruik maken dat één van hun ouders van een ander land is geeft hen toch niet het recht te kiezen welke nationaliteit ze nemen? Of is het voor de sociale zekerheid, zoals altijd?