Ruim 4.000 vluchtelingen in 24 uur gered op Middellandse Zee

AFP
Op de Middellandse Zee zijn in 24 uur tijd meer dan 4.000 vluchtelingen gered volgens de Italiaanse kustwacht. Ze zaten op 22 boten die noodsignalen hadden uitgestuurd, zei kapitein Marco Di Milla vandaag.

Een woordvoerder van het Italiaanse bureau van de Internationale Organisatie voor Migratie, Flavio Di Giacomo, sprak op Twitter van 4.150 vluchtelingen die tussen Noord-Afrika en Sicilië op zee gered werden.

Volgens de organisatie zijn sinds begin dit jaar meer dan 100.000 bootvluchtelingen in Italië aangekomen en bijna 150.000 in Griekenland, terwijl 2.365 vluchtelingen verdronken zijn.

De Griekse veerboot Eleftherios Venizelos bracht vanmorgen 2.466 migranten aan land in de haven van Piraeus. De meeste kwamen uit Syrië. Migranten die door reporters aangesproken werden, zeiden dat ze meteen naar West-Europa wilden doorreizen.

De boot vertrok daarna naar het eiland Lesbos om andere migranten op te halen. Volgens mediaberichten blokkeerden honderden vluchtelingen gisterenavond de promenade van de eilandhoofdstad Mytilini. Daarbij kwam het naar verluidt tot vechtpartijen tussen migranten van verschillende nationaliteiten.

Honderden vluchtelingen konden zondag blijkbaar ongehinderd de Griekse grens naar Macedonië oversteken. De Macedonische politie en militairen ter plaatse houden de mensen niet meer tegen, meldde het internetportaal Vesti.mk zondag.

AFP
REUTERS
REUTERS