Ruim 3.500 Britten werden Belg sinds brexit-stemming

Onder de nieuwe Belgen zijn er heel wat Europese ambtenaren. Werknemers van Europese instellingen moeten namelijk burgers zijn van een lidstaat van de Europese Unie.
AP Onder de nieuwe Belgen zijn er heel wat Europese ambtenaren. Werknemers van Europese instellingen moeten namelijk burgers zijn van een lidstaat van de Europese Unie.
Sinds het brexit-referendum in 2016 zijn al 3.454 Britten Belg geworden. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, waarover De Tijd en L'Echo berichten. Tegen 31 oktober, de dag waarop de Britten normaal gezien de Europese Unie verlaten, zou de teller op meer dan 4.000 kunnen staan.

De cijfers lopen tot 31 mei. Het aantal dossiers neemt sneller toe sinds eind 2018, aangezien de brexit aanvankelijk gepland was op 29 maart 2019. Dit jaar kregen gemiddeld 119 Britten per maand de Belgische nationaliteit, tegenover gemiddeld 82 in 2018. In juni 2016 waren er nauwelijks 22 Britten die de stap zetten naar de Belgische nationaliteit.

Onder de nieuwe Belgen zijn er heel wat Europese ambtenaren. Werknemers van Europese instellingen moeten burgers zijn van een lidstaat van de Europese Unie. Meer dan 2.000 Britten werken voor de Europese instellingen, onder wie ongeveer 1.200 voor de Europese Commissie. Ook enkele Britse journalisten zijn Belg geworden.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • thibaut Vermeulen

  Lieve Vanderstraeten, wij kunnen toch ook zonder al te veel problemen naar Nederland verhuizen? Xd

 • Wilfried Vanden Berg

  Ik woon en leef sinds 2013 in de Russische Federatie ( Siberie ) en ben daar heel gelukkig . Mr Van Roy .

 • Erwin Van Roy

  de kenners hieronder het zullen in de meeste gevallen waarschijnlijk britten zijn die al jaren in België wonen en werken en dus zo de Belgische nationaliteit hebben aangevraagd. En Wilfried denk jij nu dat het in Rusland minder corrupt is dan hier. Ik vraag me soms af waarom al die mensen dat kritiek hebben in België of in de EU waarom deze nog niet verhuist zijn naar een land of regio waar alles toch zo veel beter is.

 • Wilfried Vanden Berg

  Mijn echtgenote had graag de Belgische nationaliteit gehad. maar met eens rustig te praten en haar alles te laten zien wat er in België aan corruptie en politiek wanorde gebeurt , heeft ze zelf beslist omdat niet te doen. Haar nationaliteit is Russisch . En heeft meer voordelen voor haar en ook voor mij.

 • Wilfried Vanden Berg

  En die moeten door Keizer De Wever allemaal geschiedenis les gaan volgen nu? En gaat hij dan ook voor de klas staan? Te gek voor woorden .