Ruim 26.000 Duitsers moeten huis verlaten na ontdekking van bom uit WO II

Foto ter illustratie.
EPA Foto ter illustratie.
Meer dan 26.000 inwoners van de stad Paderborn, in het westen van Duitsland, hebben zondagochtend hun woning moeten verlaten omdat er een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk werd gemaakt. De blindganger werd vorige maand in een tuin in het centrum van de stad ontdekt. In de late namiddag werd de bom succesvol onschadelijk gemaakt.

De bom werd anderhalve week geleden aangetroffen tijdens werken in een tuin. Het gaat om een Britse oorlogsbom van maar liefst 1,8 ton. Bovendien was de bom slechts 80 centimeter diep begraven, waardoor er grote schade kan worden aangericht wanneer het tot een ontploffing komt. 

Om die reden moesten alle inwoners binnen een straal van 1,5 kilometer geëvacueerd worden voor de bom onschadelijk kon worden gemaakt. Ook twee ziekenhuizen, verschillende rusthuizen, een universiteit en delen van de oude stad werden ontruimd. Het was de grootste evacuatie in de naoorlogse geschiedenis van de stad in het oosten van Westfalen.

De politie en de brandweer moesten ervoor zorgen dat iedereen tegen 12.00 uur 's middags de gevarenzone had verlaten. Er werden drie opvangplaatsen ingericht voor de geëvacueerde bewoners. Onder meer het stadion van voetbalclub SC Paderborn werd ingezet om mensen op te vangen. 

Succesvol onschadelijk gemaakt

In de late namiddag maakten experten van de Duitse ontmijningsdienst de vliegtuigbom met succes onschadelijk. Dat deelden de autoriteiten mee. De veiligheidszone blijft nog wel even actief, zodat de geëvacueerde omwonenden voorlopig nog niet naar huis kunnen. 

De ontmijners konden slechts met vertraging aan hun werk beginnen, omdat na het einde van de eigenlijke evacuatiemaatregelen nog mensen in de sperzone waren opgedoken.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Hugo COOLSAET

    Vraag me toch af of de veiligheidsmaatregelen niet wat overdreven zijn. Ik ken niet veel van bommen, maar deze lijkt mij toch "klein" om een halve stad te verwoesten. Als je de bommen cataloog WWII eens inziet is dit een van de lichtere bommen.