Ruim 24.000 vluchtelingen verzamelden zich aan Turks-Griekse grens

Migranten worden bekogeld met traangas aan de Turks-Griekse grens.
EPA Migranten worden bekogeld met traangas aan de Turks-Griekse grens.
Aan de Turks-Griekse grens staan naar schatting meer dan 24.000 vluchtelingen verzameld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de VN. “Turkije telt nog steeds 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen. En dat cijfer gaat niet van de ene op de andere dag veranderen”, dat zegt Alexandra Stiglmayer, woordvoerder van European Stability Initiative (ESI), de denktank die mee aan de basis stond van het oorspronkelijke EU-Turkije deal in 2016. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds begin januari zijn ruim 5.202 nieuwe vluchtelingen in Griekenland aangestrand. “Dat zijn de meest recente cijfers. Maar sinds Erdogan de grenzen heeft opengesteld, neemt dat getal dagelijks toe. We kunnen het niet meer bijhouden. Het is er complete chaos”, vertelt Stiglmayer. “Het gaat voornamelijk om jonge mannen uit Iran, Pakistan en Noord-Irak.” 

In 2019 is de overgrote meerderheid - oftewel 99,5 procent - van de Syrische vluchtelingen in Turkije niet naar Europa getrokken. “De meeste Syriërs in Turkije verblijven niet in vluchtelingenkampen. Ze hebben intussen een leven opgebouwd in Turkije. Ze hebben een inkomen en sturen hun kinderen naar school. Gezinnen met kinderen zijn dus niet geneigd om hun leven opnieuw om te gooien. Het zijn voornamelijk armere mensen die dat risico willen nemen”, aldus Stiglmayer.

Aankomst van vluchtelingen in Griekenland.
HLN Aankomst van vluchtelingen in Griekenland.
Migranten op de Griekse eilanden op 23 februari.
HLN Migranten op de Griekse eilanden op 23 februari.
Het aantal doden op de Egeïsche Zee bereikte een hoogtepunt in 2015.
HLN Het aantal doden op de Egeïsche Zee bereikte een hoogtepunt in 2015.