Ruim 100 doden in Nigeria door overstromingen

Een man bij zijn huis in de Nigeriaanse stad Lokoja.
AFP Een man bij zijn huis in de Nigeriaanse stad Lokoja.
Op twee weken tijd zijn in Nigeria al meer dan 100 mensen om het leven gekomen door overstromingen. Rivieren traden buiten hun oevers, en hebben volledige dorpen overspoeld, werd vandaag vernomen van officiële bronnen.

De situatie verslechtert nog, omdat het waterniveau blijft stijgen, aldus de woordvoerder van het nationaal rampenagentschap NEMA. "Ons technisch personeel verzamelt alle informatie om exacte cijfers rond het aantal slachtoffers te voorzien."

Uit cijfers die NEMA vorige week verzamelde, kwamen tientallen mensen om in de centraal gelegen staten Kogi en Niger, en stierven ook minstens 21 mensen in de noordwestelijke staat Jigawa. Volgens BBC kwamen in Niger zeker 40 mensen om het leven. En ook in de staten Kwara, Benue, Adamawa, Taraba, Kebbi, Bayelsa, Edo, Anambra, Rivers en Delta vielen er slachtoffers. Op het platteland werden tientallen hectare akkers verwoest.

De overheid roept de burgers die aan rivieren wonen op, om veiligere oorden op te zoeken. Duizenden mensen hebben hun woningen moeten verlaten.

Nigeria heeft bijna jaarlijks te kampen met overstromingen, die erg veel schade aanrichten. Dat is volgens analisten te wijten aan een slechte stedelijke planning, geblokkeerde rivieren en slechte afvoersystemen. Daarnaast wordt water van dammen in buurland Kameroen, in Niger geloosd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.