Royalty’s en hun kerstboodschap: Britse Queen krijgt kritiek op gouden piano en Koning Filip op haardvuur

Photo News | De kerstspeech van Queen Elizabeth II werd al op 12 december opgenomen in Buckingham Palace. Rechts staat de gouden piano. Op de haard een gouden klok.
AP Photo News | De kerstspeech van Queen Elizabeth II werd al op 12 december opgenomen in Buckingham Palace. Rechts staat de gouden piano. Op de haard een gouden klok.
Naar goede gewoonte geven royalty’s elk jaar een kerstboodschap. Als staatshoofden moeten ze zich tijdens deze toespraak zo neutraal mogelijk opstellen om niemand tegen de borst te stoten. Maar niet alleen hun woorden moeten ze zorgvuldig afwegen. Ook het decor is voer voor critici.

In een weeldering ingerichte kamer in Buckingham Palace sprak Queen Elizabeth II over de mensonwaardige toestanden waar sommige mensen in moeten leven. Voor velen kwamen deze woorden over armoede verkeerd over met een peperdure gouden piano op de achtergrond. “Duizenden mensen zijn genoodzaakt naar een voedselbank te gaan en 1 op 200 Britten is dakloos. Maar het komt allemaal goed, omdat de Koningin ons, met een gouden piano op de achtergrond, opdraagt goed te zijn voor elkaar”, aldus een burger op Twitter. 

Een knisperende haardvuur

Ook in België bleef Koning Filip niet gespaard van commentaar. Hoewel hij met een meer sober decor in beeld kwam, haalde hij zich toch de woede van heel wat Belgen op de hals. In zijn toespraak riep hij op aandacht te hebben voor het klimaat. Dat terwijl op de achtergrond een brandend haardvuur voor sfeer zorgde. “Kan het nóg hypocrieter?”, vroegen velen zich af op Twitter.

“De koning had het over ‘ongelijkheid, armoede, verdraagzaamheid en klimaatopwarming’ vanuit zijn paleis met dure schilderijen, tapijten en zalen vol glitter en goud. Achter de koning knetterende houtblokken in de haard. Klimaatopwarming ?!!! Kan het nóg hypocrieter?”, spuwden sommigen hun gal op Twitter. Of ook: “Een monarch die vanuit één van zijn paleizen voor het haardvuur met alle deuren wagenwijd open oproept om ongelijkheid, armoede en klimaatverandering aan te pakken” en “Kan het nog hypocrieter dan spreken over klimaat voor een haardvuur? Of over armoede als je jaarlijks 12 miljoen krijgt? Jezelf koning der Belgen noemen maar wel partijdig handelen en bepaalde partijen niet uitnodigen voor consultaties?”

Koning Willem-Alexander leverde volgens heel wat Nederlanders een vlekkeloze speech af waarin hij onder andere duidelijk maakt zich zorgen te maken over het milieu. “Al moet hij de lampen overdag niet zinloos laten branden”, aldus een opmerkzame twitteraar. Anderen misten dan weer een kerstboom in het decor. “

Bekijk ook in wat voor een decor de koning van Spanje, Zweden en de groothertog van Luxemburg hun kersttoespraak voor 2018 brachten:

Koning Felipe VI van Spanje.
AFP Koning Felipe VI van Spanje.
Koning Karel XVI Gustaaf van Zweden.
Screenshot Koning Karel XVI Gustaaf van Zweden.
Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume groothertog van Luxemburg.
Screenshot Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume groothertog van Luxemburg.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  De koning der Belgen had het toch iets slimmer moeten aanpakken : een kersttoespraak houden in het gezelschap van zijn dochter die had kunnen uitleggen dat ze vanaf haar 18 jaar moet rondkomen met een schamele meelijwekkende 2500 euro per dag. Daar zouden de mensen heel anders op gereageerd hebben.

 • Gino Denil

  Zo een interieur. Doet me altijd denken aan een een kraam op de foor. Vijf keer gooien voor een euro, altijd prijs.

 • roger moenssens

  Wat zijn het toch gelukkige mensen wiens probleem enkel een piano of een haardvuur is

 • Pieter Martens

  Moraal van het verhaal ,overbodige luxe.

 • zoef de haas

  Hoe gek kan men nog zijn van een of ander koningshuis totaal wereldvreemd zijn ze allemaal.Laat ze eens zes maand leven met 1100€ per maand,in een krot.Een geschenk uit de Middeleeuwen die hooggeboren dames en heren die nu op onze kosten teren.Weg ermee zou ik zeggen.Zijn er nog zotten die er niet mee akkoord gaan?