Rousseff: "Afzettingsprocedure is een staatsgreep"

Dilma Rousseff.
REUTERS Dilma Rousseff.
De afzettingsprocedure tegen de Braziliaanse president Dilma Rousseff is een staatsgreep, en frauduleus. Dat heeft Rousseff vandaag gezegd in wat voorlopig waarschijnlijk haar laatste toespraak voor het Braziliaanse parlement is.

Rousseff werd vandaag per direct geschorst als president. Na een marathonzitting van 20 uur stemde de Senaat in het Zuid-Amerikaanse land vandaag in met een afzettingsprocedure tegen Rousseff. Het Lagerhuis van Brazilië stemde in april al met een ruime meerderheid in met het afzetten van Rousseff. De 68-jarige president wordt verdacht van gesjoemel met de begroting met het oog op haar herverkiezing in 2014.

Volgens Rousseff zelf heeft ze echter niets onoorbaars gedaan, en zeker niet iets dat afzetting rechtvaardigt, zei ze in haar toespraak. Wel gaf ze toe fouten te hebben gemaakt. Ze benadrukte dat 54 miljoen Brazilianen voor haar presidentschap hebben gestemd en dat afzetting de stem van die kiezers negeert. Haar regering is gesaboteerd, vindt ze.

"Vredig gevecht"

Over de nieuwe regering van Brazilië zei Rousseff dat het het grootste risico voor het land is als het wordt bestuurd door mensen die niet zijn gekozen. Haar gevecht tegen de afzetting zal een "vredig gevecht" zijn en ze vertrouwt erop dat de Braziliaanse kiezers tegen de procedure zijn. Rousseff denkt dat ze de strijd tegen haar afzettingsprocedure zal winnen.

Rousseff zal de uitkomst in de Senaat waarschijnlijk juridisch aanvechten. Daarmee kan ze echter niet voorkomen dat zij zich de komende zes maanden zal moeten gaan verantwoorden in een proces. Nu Rousseff immers is geschorst, vervalt haar immuniteit als president van Brazilië. Vicepresident Michel Temer neemt haar positie voorlopig over.

Tijdens het proces zal het Hooggerechtshof moeten bepalen of de beschuldigingen tegen Rousseff steek houden. Vervolgens zal de Senaat moeten beslissen over haar definitieve afzetting.

Alleen maar mannen in nieuwe regering

Intussen lijkt het erop dat de Braziliaanse interimpresident Michel Temer  in zijn minstens 21 ministers omvattende regering alleen mannen zal benoemen. Het vroegere hoofd van de centrale bank Henrique Meirelles krijgt de sleutelpost Economie en Financiën. De omstreden "sojabaron" Blairo Maggi wordt de nieuwe minister van Landbouw en José Serra van de sociaaldemocratische partij PSMDB van Temer wordt minister van Buitenlandse Zaken.

Als sterkste politieke kracht zal de partij van Temer minstens zes ministerposten krijgen, maar voor acht andere partijen zullen er eveneens portefeuilles zijn. Temer wil zo bewerkstelligen, anders dan bij de geschorste Rousseff, dat hij een voldoende brede coalitie krijgt om hervormingen in beide kamers van het parlement gestemd te krijgen.