Round-up: de historische handdruk en wat er in het ondertekende document staat

Trump toont trots het ondertekende document.
REUTERS Trump toont trots het ondertekende document.
Rond drie uur vannacht schudde de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore de hand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Kim leek bij dat historische moment wat nerveuzer dan The Donald. De twee ondertekenden na de lunch samen een document, waarin Kim de intentie bevestigt voor een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Trump nodigde Kim Jong-un alvast uit op het Witte Huis om verder te onderhandelen. "De wereld zal er helemaal anders uitzien", klonk het vol vertrouwen bij Kim. "De bladzijde van het verleden is omgeslagen."

De topontmoeting heeft resultaat opgeleverd. Kim Jong-un toonde zich bereid, in een ondertekend document, tot volledige nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland, in ruil voor veiligheidsgaranties van de VS, die Trump op zijn beurt onderschreef. Revolutionair is het document echter niet, Noord-Korea had zich in april op de top met Zuid-Korea al geëngageerd tot ontwapening. Dat betekent overigens dat ook Zuid-Korea, waar Amerikaanse raketten opgesteld staan, zal moeten ontwapenen.

Donald Trump had eerder al gezegd dat het eerste gesprek met Kim zeer vlot verliep. "Het gaat goed, we hadden een fantastische ontmoeting, veel vooruitgang geboekt, echt heel positief", zei een erg enthousiaste Amerikaanse president na de eerste kennismaking. "Beter dan wat iedereen verwacht had, van de bovenste plank, heel goed", aldus Trump, die toen al meteen aankondigde dat de twee leiders samen een inhoudelijk niet nader bepaald document zouden ondertekenen. Dat gebeurde daarna ook, wat niet gepland was in het oorspronkelijke officiële schema van de ontmoeting.

The Beast

Nog vóór dat tweede historische moment liet Trump aan Kim Jong-un trots The Beast zien, de beruchte presidentiële limousine. Een ideale ijsbreker, want de Noord-Koreaanse leider is naar verluidt gek op wagens. Even terug naar het tijdsschema van de veelbesproken top.

Al erg vroeg vanochtend onze tijd reden Donald Trump en Kim Jong-un elk met hun eigen gevolg vanaf hun hotel naar het vakantie-eilandje Sentosa, waar de topontmoeting plaatsvond. Trump kwam er eerst aan. 

The Beast, de presidentiële limousine van de Amerikaanse leider.
AP The Beast, de presidentiële limousine van de Amerikaanse leider.

Handdruk

Kim Jong-un stapte van de linkerkant het bordes van het Capella-hotel op, Trump van de rechterkant, om elkaar de langverwachte, historische handdruk te geven. Daarna trokken de twee leiders zich terug voor een gesprek van drie kwartier. Dat eindigde al lachend en pratend. Trump vond Kim een "zeer getalenteerde man die zijn land heel graag ziet". Kortom, de sfeer zat goed, zo bevestigden ze allebei. Kim Jong-un verwees naar de ontmoeting als "een vorm van fantasie... uit een sciencefiction film". Toen was het tijd voor de werklunch.

De handdruk na het tekenen van het gemeenschappelijke document.
AP De handdruk na het tekenen van het gemeenschappelijke document.

Vaag akkoord

Er kwam dus een vaag akkoord van. De dialoog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is weliswaar opgestart, maar beide partijen beseffen zelf ook dat er nog heel wat werk aan de winkel is. "De diepgewortelde, vijandige relatie en de Noord-Koreaanse nucleaire kwestie kunnen niet opgelost worden met één ontmoeting tussen leiders", zei Trump. "Zelfs nadat de twee leiders de dialoog opgestart hebben, is er nood aan een lang proces dat één of twee jaar kan duren of zelfs langer om de problemen op te lossen." 

Een close-up van de intentieverklaring tot volledige denuclearisatie.
AFP Een close-up van de intentieverklaring tot volledige denuclearisatie.

Einde van de oorlog?

De president koestert alvast de hoop dat dit zal leiden tot een officieel einde van de Koreaanse oorlog, die in 1953 enkel werd afgerond met een wapenstilstand en niet met een vredesakkoord. De volgende stap in het hele vredesproces zal waarschijnlijk gezet worden in het Witte Huis. In het document staat dat de Verenigde Staten en Noord-Korea het engagement aangaan om verdere onderhandelingen te houden, onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en een hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionaris, op "de vroegst mogelijke datum".

Intussen is het afwachten of ook de relatie op Twitter tussen de twee leiders gemoedelijk blijft. Trump ziet het alleszins zitten om eens naar Noord-Korea te reizen "op een zeker tijd". "Dat zal een dag zijn waar ik erg naar uitkijk, op het gepaste moment", aldus de Amerikaanse president. Trump was alvast enthousiast over wat Noord-Korea te bieden heeft. "Bijvoorbeeld, ze hebben fantastische stranden", zei hij. "Je ziet dat telkens ze met de kanonnen in de oceaan schieten. Ik zei 'man, kijk naar dat zicht'. Zou dat geen geweldig flatgebouw zijn? Ik zei: 'in plaats van dat te doen, zou je de beste hotels in de wereld kunnen hebben'. "

Trump heeft Kim Jong-un op zijn beurt ook uitgenodigd in het Witte Huis. Kim aanvaardde de uitnodiging, volgens Trump.

Kim Jong-un lijkt nog even te checken wat hij net ondertekend heeft.
REUTERS Kim Jong-un lijkt nog even te checken wat hij net ondertekend heeft.

Intentie

Wat Donald Trump en Kim Jong-un ondertekenden, is een historische gezamenlijke verklaring, die in de eerste plaats een intentie inhoudt tot "volledige denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland. Het akkoord bevat vier hoofdpunten. Hier vindt u de letterlijke vertaling.

Ten eerste: het engagement van Noord-Korea en van de VS om hun onderlinge relatie te verbeteren en zo tot vrede en welvarendheid te komen. Ten tweede: ijveren voor een stabiele en blijvende vrede op het Koreaanse schiereiland. Die eerste twee punten betekenen dat beide landen hun vijandelijkheden tegenover elkaar willen staken. Ten derde: een herbevestiging van de Noord-Koreaanse intentie om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren, zoals al eerder verklaard op 27 april 2018. Ten vierde: het engagement om de stoffelijke resten van oorlogsgevangenen te recupereren en om wie al geïdentificeerd is, onmiddellijk te repatriëren. Er zijn nog altijd meer dan 7.000 Amerikaanse slachtoffers van de Koreaanse oorlog van wie de identiteit nooit vrijgegeven werd.

Het document vermeldt geen Amerikaanse eis tot "volledige denuclearisatie, controleerbaar en onomkeerbaar", een formulering die inhoudt dat van wapens wordt afgezien en dat inspecties worden aanvaard. 

EPA

China juicht ontmoeting toe

China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore toegejuicht, maar ook opnieuw opgeroepen tot een "volledige denuclearisering" van zijn buurland.

"Dat de hoogste leiders van de twee landen vandaag bij elkaar zitten voor gesprekken op voet van gelijkheid, heeft een belangrijke betekenis en vormt het begin van een nieuwe geschiedenis", zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, aan de pers. "China verheugt zich hierover en geeft zijn steun", voegde de minister eraan toe. "Niemand kan twijfelen aan de belangrijke en volkomen unieke rol die China heeft gespeeld. En die rol zal voortgaan", beloofde hij nog.

China paste de voorbije jaren de internationale sancties toe om zijn bondgenoot ervan te overtuigen zijn nucleaire programma te laten varen, tot woede van Pyongyang. Kim Jong-un bracht sinds begin dit jaar twee keer een bezoek aan China, zijn eerste reizen naar het buitenland sinds hij in 2011 aan de macht kwam.

EPA

Japan en Maleisië

De Japanse premier Shinzo Abe en zijn Maleisische ambtgenoot Mahathir Mohamad zijn overeengekomen samen te werken tegenover het nucleaire en rakettenprogramma van Noord-Korea. "Ik zal nauw samenwerken met Mr. Mahathir om een sterke boodschap uit te sturen naar Noord-Korea", zei Abe op een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting in Tokio.

Mahathir, die vorige maand zijn ambt als premier opnam, zei te hopen dat de Verenigde Staten en Noord-Korea "aanvaarden dat bij onderhandelingen beide zijden bereid moeten zijn toe te geven op bepaalde kwesties als ze tot een goed besluit willen komen". "Verwachten dat slechts één zijde inbindt, zal geen erg positief besluit opleveren", voegde de 92-jarige regeringsleider eraan toe.

Abe zei dat Noord-Korea "rijk is aan grondstoffen en aan ijverige werkkrachten. Het gaat een mooie toekomst tegemoet als het het rechte pad bewandelt."
177 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fanny steylaerts

  Stratego op grote schaal: KJU is volop bezig het voorhofke van China USA-vrij te maken. Er is totaal geen winnaar. Ik geloof nooit dat KJU de raketten, zijn lievelingsspeelgoed, gaat ontmantelen of verwijderen omdat USA dat vraagt. Wordt vervolgd.

 • MICHELINE GEVERS

  stefaan depraetere:::::Juist, helemaal juist!

 • Conrad Croonen

  goe bezig , ook al ,zeggen sommigen van niet

 • maud hallett

  Er is dus nog helemaal niets gebeurd, alleen heeft Trump weer een show opgevoerd!

 • Hubert Szemkus

  Wedden dat dit allemaal tot NIETS zal leiden. Van het ogenblik dat Kim toegevingen doet, brengt hij zijn positie in gevaar.