Rotterdam gaat asociale gezinnen in containers buiten de stad onderbrengen

PHOTO_NEWS
Rotterdam gaat hard optreden tegen bewoners die voor overlast zorgen. Notoire lastpakken uit de havenstad moeten verplicht verhuizen naar een zogenaamde 'aso-woning'. Dat staat in het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA.

In ongeveer twintig containers buiten de stad komen gezinnen te wonen die "te slim zijn voor de psychiatrische kliniek, niet crimineel genoeg zijn voor de cel, maar te gevaarlijk zijn voor de buurt", zegt Leefbaar Rotterdam-voorman Joost Eerdmans.

Tijdens hun verblijf in het aso-dorp krijgen de bewoners begeleiding van ondermeer een psychiater. "De aso's hebben er zelf ook lol van", zegt Eerdmans in het Algemeen Dagblad. "Zij leren er zichzelf te gedragen." Wonen in het containerdorp is altijd tijdelijk en gericht op terugkeer in de stad. "Maar daar moeten ze wel hun best voor doen", benadrukt de toekomstige wethouder (schepen, red.) veiligheid. "De bewoners worden natuurlijk niet onmenselijk behandeld, maar het kan niet prettig zijn achter die hekken. Hun vrije woongenot is beperkt."

Tuigdorp
Een geschikte locatie vinden wordt lastig, erkent Eerdmans. "Rotterdammers willen die containers natuurlijk niet voor hun deur. Het is de bedoeling de containers te plaatsen in een leeg weiland, verwijderd van de bewoonde wereld. Dat moet wel lukken. Rotterdam is groot genoeg. Het is echt een laatste redmiddel", zegt Leefbaar Rotterdam, "als echt alles is uitgeprobeerd."

Het idee van een aso-dorp komt oorspronkelijk uit Denemarken. Aan de randen van steden zijn daar Skaeve Huse neergezet. "Met goede resultaten", weet Eerdmans. Ook in Amsterdam, Doetinchem, Tilburg en Utrecht zijn 'tuigdorpen'.