Rookalarm ging af minuten voor EgyptAir-toestel crashte

Voor de crash van het vliegtuig van Egyptair donderdagochtend zou er brand zijn geweest aan boord van het vliegtuig. Dat blijkt uit de vluchtgegevens die geregistreerd werden door de Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS). Franse onderzoekers van het onderzoeksbureau voor de burgerluchtvaart (BEA) bevestigen dat er rook aan boord van het vliegtuig was.

Nieuwszender CNN kreeg van een Egyptische bron een screenshot van de vluchtinformatie en daarop is te zien dat er een rookalarm is afgegaan.

"Er was brand aan boord. Het ACARS-systeem heeft zeer duidelijke meldingen verzonden", zegt ook luchtvaarexpert Tim van Beveren aan de Duitse internationale omroep Deutsche Welle. "Er werd rook gedetecteerd in het toilet. Een minuut later werd rook geregistreerd in de elektronische systemen. Twee minuten later werkte de besturingssystemen niet meer."

Volgens Van Bever zullen de Egyptische autoriteiten de informatie snel bevestigen.

"Zegt nog niks over oorzaak"

Het Franse onderzoeksbureau voor de veiligheid van het vliegverkeer (BEA) heeft vandaag al bevestigd dat in de verongelukte Egyptische Airbus het rookalarm is afgegaan op verschillende plaatsen.

De signalen zeggen niets over een mogelijke oorzaak, waarschuwt de BEA. Het is daarom nog te vroeg om conclusies te trekken. Over de toedracht van de crash kan pas met zekerheid iets worden gezegd wanneer het wrak en de zwarte dozen zijn gevonden.

Een EgyptAir-toestel op de Charles de Gaulle-luchthaven in Parijs.
EPA Een EgyptAir-toestel op de Charles de Gaulle-luchthaven in Parijs.

66 doden

De Airbus A320 met vluchtnummer MS804 die onderweg was van Parijs naar Caïro stortte donderdagochtend neer in de Middellandse Zee. Aan boord zaten 66 mensen, onder wie één Belg. Het Egyptische leger heeft inmiddels brokstukken en lichaamsdelen aangetroffen. 

Vluchtgegevens tonen aan dat een brandalarm afging enkele minuten voor het vliegtuig crashte.
kos Vluchtgegevens tonen aan dat een brandalarm afging enkele minuten voor het vliegtuig crashte.