Rook van Australische bosbranden bereikt Zuid-Amerika

Het zuidoosten van Australië is bedekt met een dikke laag rook. Die rook waaide ondertussen over naar Zuid-Amerika en vermoedelijk Antarctica.
AP Het zuidoosten van Australië is bedekt met een dikke laag rook. Die rook waaide ondertussen over naar Zuid-Amerika en vermoedelijk Antarctica.
Rook van de aanhoudende, verwoestende bosbranden in Australië is over de Stille Oceaan naar Zuid-Amerika gewaaid. Mogelijk bereikte de rook ook Antarctica. Dat bericht de Wereld Meteorologische Organisatie van Verenigde Naties vandaag.

De voorbije dagen kleurde de lucht boven de Nieuw-Zeelandse stad Auckland al fel oranje, maar ondertussen kreeg zelfs de hemel boven steden in het hart van Chili een grijze kleur en werd de zonsondergang in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vuurrood.

Boven de stad Auckland in Nieuw-Zeeland is de lucht knaloranje.
BELGAIMAGE Boven de stad Auckland in Nieuw-Zeeland is de lucht knaloranje.

“De branden hebben geleid tot een gevaarlijke luchtkwaliteit, die een invloed heeft op de volksgezondheid in grote steden in Australië en zich verspreidt naar Nieuw-Zeeland, en stuurden rook duizenden kilometers ver over de Stille Oceaan naar Zuid-Amerika”, vertelde WMO-woordvoerster Clare Nullis in Genève tijdens een persconferentie. De rook heeft “waarschijnlijk” Antarctica bereikt, voegde ze eraan toe.

Rook van de Australische bosbranden boven de Chileense hoofdstad Santiago.
EPA Rook van de Australische bosbranden boven de Chileense hoofdstad Santiago.

Bij de branden, die ondertussen al maanden aanhouden in Australië, kwam al 400 megaton koolstofdioxide vrij in de atmosfeer. Bovendien leiden de branden ook tot de productie van erg schadelijke stoffen. Dat bericht het Copernicus-programma van de EU vandaag. Op Nieuw-Zeelandse gletsjers werd ondertussen een bruine roetaanslag waargenomen. Dat kan er volgens het programma mogelijk toe bijdragen dat ze sneller afsmelten.