Rood-groene coalitie behoudt meerderheid in Hamburg volgens prognose

De SPD van burgemeester Peter Tschentscher blijft ondanks stemmenverlies de grootste partij.
EPA De SPD van burgemeester Peter Tschentscher blijft ondanks stemmenverlies de grootste partij.
Bij de regionale verkiezingen in de Duitse deelstaat Hamburg heeft de regerende rood-groene coalitie haar ruime meerderheid behouden en zelfs nog vergroot. De zender ARD voorspelde twee uur na sluiting van de stemlokalen dat de SPD van burgemeester Peter Tschentscher, ondanks stemmenverlies, uitkomt op 37,6 tot 38 procent.

De SPD blijft daarmee met afstand de grootste partij, vóór regeringspartner De Groenen, de grote winnaar van de stembusgang in de Hanzestad. De christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel zakten verder terug. Alternative für Deutschland en, verrassender, de liberale FDP verloren ook. Het is zelfs de vraag of voor beide partijen nog plaats is in het nieuwe parlement, met 121 afgevaardigden.

Op grond van de tot dusver beschikbare resultaten mag de SPD rekenen op 51 zetels in het deelstaatparlement. De sociaaldemocraten hadden er 58 sinds de verkiezingen van 2015 (45,6 procent). Partijleider van de Groenen Katharina Fegebank verdubbelde de aanhang tot rond de 25 procent (35 zetels). Voortzetting van de coalitie is dus zeer waarschijnlijk.

De CDU leverde opnieuw in en moet zich tevreden stellen met misschien maar iets meer dan 11 procent (voorheen 15,9 procent). Dat zou het slechtste resultaat in een Duitse deelstaatverkiezing zijn in bijna 70 jaar. Die Linke stabiliseert zich naar verwachting op ruim 9 procent. AfD (4,8 procent) verdwijnt vermoedelijk uit het parlement van Hamburg. FDP (5,0 procent) deed het amper beter, maar houdt in het beste geval nog zeven zetels over.

Tschentscher volgde in 2018 Olaf Scholz op, die minister van Financiën werd in de regering-Merkel IV, als eerste burger van de havenmetropool. Hij vierde het geringe verlies van de SPD zondagavond als een geweldige zege. Volgens ARD was de persoon Tschentscher voor 40 procent van de kiezers de doorslaggevende factor.