Romneys speech zeer slecht beoordeeld

ap
Amerikaanse kiezers beoordelen Mitt Romneys speech van afgelopen donderdag op de Republikeinse conventie zeer laag. De Republikeinse presidentskandidaat wist vrijwel geen extra kiezers ervan te overtuigen om op hem te stemmen. Zo blijkt uit een opiniepeiling van Gallup.

Het is geleden van 1996 dat een nominatiespeech van een presidentskandidaat zo weinig impact had. Na afloop van Romneys toespraak gaf 40 procent van de kiezers aan dat zij meer geneigd zijn om voor de Republikein te kiezen dan voor de toespraak. 38 procent gaf juist aan minder geneigd te zijn op hem te stemmen.

Dat betekent dat zijn speech een impact van had van +2, gelijk aan die van Bob Dole in 1996. Dat is laag, in verhouding met de verkiezingscampagne van 2008. Senator John McCains speech op het partijcongres had toen een impact van +5. In datzelfde jaar had de nominatiespeech van Barack Obama op het Democratische partijcongres een impact van +15.

Obama's toespraak
Daarnaast is Romneys speech ook de laagst beoordeelde sinds 1984. Afgelopen weekend meenden 38 procent van de kiezers dat de toespraak van de Republikeinse kandidaat goed of uitstekend was. Ter vergelijking: in 2008 vond 58 procent van de Amerikanen Obama's toespraak goed of uitstekend.

Opiniepeiler Gallup benadrukt nog dat de mening over de conventietoespraak niet meteen van invloed is op het stemgedrag in november.