Romeinse politie krijgt na 35 jaar weer vuurwapens

De gemeentelijke politie van Rome gaat na 35 jaar opnieuw een wapen dragen. Dat kondigde burgemeester Gianni Alemanno van de (post-)fascistische MSI aan.

De gemeentelijke politie zal getraind worden zoals de nationale politie, zei Allemano. Politiemensen die niet met een wapen willen rondlopen, zouden zich als gewetensbezwaarde kunnen opgeven. In september moet de maatregel goedgekeurd worden op de gemeenteraad.

Lange onderhandelingen
Om de maatregel te kunnen invoeren, moest er lang onderhandeld worden met de vakbonden, maar politievakbond Sulpm toonde zich uiteindelijk toch enthousiast. "Het is een historisch moment voor de veiligheid van de stad, zodat ze ten volle zal kunnen rekenen op haar 6.000 politiemensen", zei vakbondsman Alessandro Marchetti.

Vuilnisbakken
Een andere controversiële maatregel werd voorlopig uitgesteld. Het was de bedoeling om een verbod in te voeren om vuilnisbakken te doorzoeken, wat vooral zwervers en daklozen zou treffen. De katholieke Sint-Egidiusgemeenschap vond dat er eerst voor genoeg voedsel moest gezorgd worden voor de betrokkenen.

Ziektes voorkomen
Burgemeester Alemanno gaf aan dat er daarom een pauze werd ingelast om nog enkele zaken te onderzoeken. "We willen gewoon vermijden dat het ziektes met zich zou meebrengen als vuilnisbakken doorzocht en omgekieperd worden". (afp/eb)

UNKNOWN