Rome laat twee reddingsschepen aanmeren

Reddingsschip Ocean Viking.
EPA Reddingsschip Ocean Viking.
Italië laat twee reddingsschepen van humanitaire ngo's aanmeren nadat er met de landen van de Europese Unie een akkoord werd bereikt over de verdeling van de migranten aan boord van de schepen. Rome gaf daarvoor vanavond groen licht, zo meldt het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gaat om de Ocean Viking van de hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen en de Alan Kurdi van de Duitse ngo Sea-Eye. De Ocean Viking nam eind november 60 migranten aan boord, die op zo'n 111 kilometer voor de Libische kust op een overvolle houten boot waren aangetroffen. Het schip mag aanmeren in de Siciliaanse haven van Pozzallo. De Alan Kurdi, met aan boord 61 migranten, kan terecht in de Siciliaanse haven van Messina. Dat schip pikte eveneens eind november een groep migranten op die in twee opblaasbare boten op de Middellandse Zee ronddobberden. 

Onder meer Duitsland en Frankrijk hebben aangegeven dat ze bereid zijn om een deel van de mensen op te nemen.

In september sloten Malta, Italië, Duitsland en Frankrijk een akkoord over een tijdelijk mechanisme om migranten die op zee worden gered, te spreiden. Het initiatief kwam er omdat reddingsschepen met migranten soms vele dagen doelloos op de Middellandse Zee ronddobberen aangezien Italië en Malta hun havens pas wilden openen na concrete toezeggingen van andere lidstaten om een deel van de opvarenden over te nemen. Het nieuwe mechanisme moet zorgen voor een meer geordende aanpak en een automatische spreiding van de migranten voor de verwerking van hun asielaanvraag. 

Reddingsschip Alan Kurdi.
SEA-EYE Reddingsschip Alan Kurdi.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pieter arons

  Kalergi plan in actie

 • Beate Liefkens

  Daar komen geen reacties op van milieu activisten...moet zijn dat dit zeilboten zijn zeker...de hypocrieten...

 • Leonarda Van Opbroecke

  En die ophaaldienst door Ngo's hun schepen geven geen uitstoot of vervuiling?? Want buiten overzetboot hebben die voor rest geen functie. Hierop komen dan geen klimaatklachten !!!!!!

 • Frank Van den Bulck

  Hop, en daar gaan we weer. Voor wanneer de volgende ? De soep en de patatten staan al klaar !!!

 • stefan crama

  Ongeacht je voor of tegen bent, dit betekent het einde van West Europa. Onze solidariteit word onze ondergang.