Rollen de tanks binnenkort door Washington? Trump wil grootse militaire parade naar Frans voorbeeld

De militaire parade tijdens de Franse nationale feestdag in Parijs bracht Trump op een idee.
AFP De militaire parade tijdens de Franse nationale feestdag in Parijs bracht Trump op een idee.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven om dit jaar een militaire parade te houden in de hoofdstad Washington DC. Het ministerie van Defensie moet de parade organiseren, inclusief marcherende soldaten en rollende tanks. Trump wil daarmee de kracht van het leger vieren.

De Verenigde Staten houden normaal gezien geen militaire optochten met wapentuig. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis moet de festiviteit Amerikanen de kans geven hun waardering voor het leger te uiten. Het Pentagon heeft het verzoek in behandeling genomen en zegt mogelijkheden te onderzoeken. Er is nog geen concrete datum geprikt, mogelijk zou de parade plaatsvinden op de Amerikaanse nationale feestdag (4 juli). Het zou miljoenen kosten om de tanks en ander materieel naar Washington te vervoeren.

Parijse militaire Parade

Trump zou geïnspireerd zijn tijdens een bezoek aan Frankrijk waar hij een militaire parade bijwoonde, inclusief overscherende gevechtsvliegtuigen, zo schrijftThe Washington Post. "Ik wil een parade zoals in Frankrijk’, zou de Amerikaanse president gezegd hebben in een bijeenkomst met generaals en de minister van Defensie James Mattis. 

Woordvoerder Sarah Sanders gaf vandaag uitleg over de paradeplannen: ‘President Trump geeft geweldige steun aan de Amerikaanse militairen die elke dag hun leven in gevaar brengen om ons land te beschermen."

Donald en Melania Trump na de inauguratie in 2017.
AFP Donald en Melania Trump na de inauguratie in 2017.

Kritiek

Een voormalige Pentagon-woordvoerder schreef vorig jaar al dat een militaire parade een slecht idee is. "De Verenigde Staten hebben geen parade nodig op Pennsylvania Avenue of welke laan dan ook om onze militaire kracht te laten zien. Dat doen we elke dag al, overal ter wereld", aldus John Kirby. 

Voormalig majoor-generaal Paul Eaton noemde een militaire parade een teken van Trumps "autoritaire neigingen" die enkel zou draaien rond de president, en niet het leger.

De laatste grote militaire parade in de VS vond plaats in 1991 onder president Bush senior, toen de overwinning in de Golfoorlog werd gevierd. In Frankrijk is de militaire parade al een gewoonte sinds de 19de eeuw. Ook bij ons schouwt de koning elk jaar op 21 juli de troepen.

Ook landen als China en Rusland houden elk jaar grote militaire optochten om de kracht van hun leger in de verf te zetten. Rusland hield in 2015 zijn grootste parade ooit met 16.000 soldaten, 200 gepantserde voertuigen en 150 vliegtuigen en helikopters.

Grote vijand Noord-Korea organiseert regelmatig parades in Pyongyang, waarop de nieuwste raketten van het land tentoongespreid worden. Het land wil morgen, aan de vooravond van de Winterspelen in Zuid-Korea, trouwens nog zo'n show opvoeren.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris bogaerts

  Ze zouden hier beter ook eens in defensie gaan investeren. Je ziet hier bijna dagelijks nieuws over Rusland of China die hun leger enorm aan het moderniseren en aan het uitbreiden zijn (wat al ettelijke jaren zo is). Maar hier dromen ze nog van een Europees leger. Zo een parade is goed toon patriotisme dat is in België ver zoek. Als je het défilé hier ziet dat is een lachertje.......slecht marcherende soldaten weinig materiaal de brandweer er maar bij om het toch een beetje te kunnen rekken.

 • Pete Schoonhuys

  Ik denk dat je best de geschiedenis er op na leest waarom de VS in de eerste en tweede wereldoorlog zijn tussengekomen, Lode Lemmens. Dat was echt niet voor ons schoon ogen.

 • Edmond Dantès

  Toch sterke vermoedens dat hier compensatiedrang in het spel is, was reeds te vermoeden met die kleine handjes. Behalve wapens verkopen heeft Trump anders niet veel militaire ervaring, aangezien hij zich tot drie keer toe liet afkeuren voor militaire dienst in Vietnam.

 • jean petermans

  Ochottekes toch, onze mannetjesputter is jaloers op Frankrijk, Rusland, China en N-Korea, we gaan nog mooie tijden tegemoet.

 • Bellatrix Lestrange

  Goed zo, President Trump! Go for it! Way to go