Rol van dragers zonder symptomen in verspreiding coronavirus: “40 procent van besmette inwoners in Italiaans stadje had geen symptomen”

Archiefbeeld van Vo in februari, toen het stadje in lockdown ging.
EPA Archiefbeeld van Vo in februari, toen het stadje in lockdown ging.
Meer dan 40 procent van de inwoners van een Italiaans stadje die waren besmet met het nieuwe coronavirus, had geen symptomen. Dat stellen wetenschappers in een studie die dinsdag in het gezaghebbende tijdschrift Nature is gepubliceerd. De bevinding wijst erop dat dragers zonder symptomen een grote rol zouden kunnen spelen in de verspreiding van het longvirus.

Het onderzoek is uitgevoerd in het Noord-Italiaanse stadje Vo’, nabij Venetië. In die plaats met 3.200 inwoners viel eind februari de eerste coronadode van Italië. 

Lockdown

Nadat daarop een cluster van infecties werd vastgesteld, ging het stadje meteen in lockdown. Ook werd zo'n 85 procent van de inwoners getest. Uit die tests bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de quarantaine. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. 

Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.

‘Massaal testen en meteen isoleren’

De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om op massale schaal te testen en besmette personen te isoleren. De besmette inwoners die geen symptomen vertoonden, hadden volgens de onderzoekers eenzelfde hoeveelheid virussen in hun lichaam als de coronapatiënten met symptomen.

"Zelfs dragers van het virus die geen symptomen hebben, kunnen dus bijdragen aan de verspreiding van het virus", aldus mede-onderzoeker Enrico Lavezzo van de universiteit van Padua. "Een drager zonder symptomen is niet bewust van de besmetting en kan, afhankelijk van zijn of haar levensstijl en beroep, veel mensen ontmoeten", aldus Lavezzo.

Gezondheidsmedewerkers in Vo eind februari.
EPA Gezondheidsmedewerkers in Vo eind februari.

Een andere bevinding van de Vo’-studie is dat geen van de kinderen onder de 10 jaar besmet raakte, ondanks dat sommige van hen met besmette volwassenen woonden.

Lees ook: INTERVIEW. Dokter Marleen Temmerman genadeloos voor Belgisch coronabeleid: “Tweede golf zou er nog hárder kunnen inhakken” (+)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.