Rokers krijgen geen job aan Japanse universiteit: “Niet geschikt voor het onderwijs”

Sigaret.
Shutterstock Sigaret.
Docenten en hoogleraren die roken kunnen voortaan fluiten naar een baan bij de Universiteit van Nagasaki in Japan. Een woordvoerder zei tegen persbureau AFP dat geen rokers meer worden aangenomen als onderwijspersoneel.

“We zijn tot de slotsom gekomen dat rokers niet geschikt zijn voor het onderwijs”, aldus de woordvoerder. De universiteit denkt dat de maatregel juridisch door de beugel kan. Er zouden geen antidiscriminatieregels worden overtreden door rokende docenten buiten de deur te houden.

De instelling heeft ook slecht nieuws voor studenten die graag een sigaret opsteken. Roken wordt vanaf augustus helemaal in de ban gedaan op de campus. De instelling tuigt ook een speciale kliniek op. Daar kunnen rokers zich melden als ze hulp willen om van hun verslaving af te komen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De instelling zet de deur overigens toch op een kier voor rokende sollicitanten. Als zij beloven te stoppen met roken, komen ze mogelijk toch in aanmerking voor een baan.

Olympische Spelen

Japan wordt binnen de ontwikkelde wereld gezien als een rokersparadijs. Mensen mogen op veel openbare locaties nog een sigaret opsteken. De autoriteiten komen in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 echter met allerlei antirookmaatregelen. Zo heeft hoofdstad Tokio het roken in restaurants aan banden gelegd.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Vinck

  Goeie maatregel

 • Jurgen Vermaut

  Ik ben roker en ik ben leerkracht, ook een aantal van mijn collega's roken. Wij roken niet binnen de schoolmuren omdat dit simpelweg verboden is door de wetgeving. Maar ook omdat dit gewoon niet hoort. Maar dit slaat werkelijk alles. Wat is het volgende een verbod op vleesetende leerkrachten, een verbod op frisdrank drinkende leerkrachten... ridicuul en een aanzet naar erger!

 • Elke Eyckmans

  Ik wil toch even vermelden dat Japan geen rokersparadijs is. Op straat /openbaar mag er niet gerookt worden, op sommige plekken staat hier zelfs een boete op. Je mag wel roken op de voorziene rokersplekken, deze staan aangeduid. En enkel daar mag je roken. IN sommige restaurants mag je nog wel roken inderdaad, maar toch bekijken Japanners roken toch met een frons. Zelf vind ik het heel goed van Japan dat ze dit doen. Veel aangenamer dan België.

 • Valentin Valmont

  Een leraar heeft een voorbeeldfunctie, en zou wijs moeten zijn. Dit zouden ze beter ook in België introduceren.

 • Octaaf De Smet

  nooit gedacht dat ik dit ging zeggen maar zeer intelligente beslising van japan, roken schaadt de gezondheid en ook die van de kinderen die de lessen volgen dus dit lijkt me niet meer dan logies ook hebben leerkrachten een voorbeeldfunctie en roken is NIET het goede voorbeeld