Rohingya-rebellen vallen militairen aan in Rakhine

De politie van Myanmar op patrouille (archiefbeeld).
REUTERS De politie van Myanmar op patrouille (archiefbeeld).
Een twintigtal Rohingya-rebellen heeft een militair voertuig in Myanmar aangevallen. Bij de aanval in noordwestelijke deelstaat Rakhine raakten zeven mensen gewond, zo heeft het leger meegedeeld.

De leden van het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) hadden vanmorgen om 10 uur lokale tijd met wapens en zelfgemaakte bommen een aanval uitgevoerd op het voertuig, waarin soldaten en politiemensen zaten. Als gevolg van het geweld moesten een officier, vijf soldaten en een burger naar het ziekenhuis worden gebracht, klinkt het nog bij Defensie.

Op 25 augustus vorig jaar gaf een aanval van ARSA op een politiekantoor de aanzet tot een grote militaire operatie van Myanmar tegen de Rohingya, een moslimminderheid die vooral in de staat Rakhine (het vroegere Arakan) leeft. Door die bloedige actie van het leger werden zowat 650.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gedreven. Volgens de Verenigde Naties gaat het om een "etnische zuivering". 

Myanmar had gisteren nog benadrukt dat het op 22 januari zou beginnen met de repatriëring van de Rohingya. Die krijgen op die manier de mogelijkheid om op termijn naar hun eigen dorpen terug te keren.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Conny Van den Bosch

  en dan zijn ze verwonderd dat ze het land uitgegooid worden.

 • Lucas Theophiel

  Zijn niet zo onschuldig als men ons laat geloven .

 • Hedwig Jacobs

  De Rohingya in Myanmar zijn een minderheid maar hebben wel een eigen leger, wat zouden we er van zeggen moesten de Marokkanen hier een eigen leger hebben? En dan maar kappen op de regering van dat land, politie agenten vermoorden, alles in brand steken, hun heilige koeien de kop afkappen en opeten en hun godsdienst opdringen, en dan is Europa daar met het vingertje we zouden beter dat vingertje meteen afkappen.

 • Heidi Werbrouck

  Vroeg of laat komt alles uit, ook de oorzaak van wat er gebeurt.g

 • vandekempen bart

  komt hier ook nog ooit. poitie wordt hier nu al ook regelmatig aangevallen.