Roger Stone, oud-adviseur van Trump, opgepakt

Roger Stone
EPA Roger Stone
Een voormalige politiek adviseur van Donald Trump, Roger Stone, is opgepakt in Fort Lauderdale. De ervaren politiek strateeg wordt onder meer verdacht van het afleggen van valse verklaringen en een poging een getuige te beïnvloeden. CNN meldde dat een groep zwaarbewapende agenten hem in de vroege ochtend thuis arresteerde. De rechter liet Stone na verhoor op borgtocht (250.000 dollar) vrij. Wel zijn hem reisbeperkingen opgelegd tot de volgende zittingsdag.

De 66-jarige Stone is al tientallen jaren als strateeg en lobbyist actief in de Amerikaanse politiek. Hij werkte tot de zomer van 2015 voor het team van Trump. Stone bleef volgens aanklagers ook na zijn vertrek contact houden met campagnemedewerkers van de Republikeinen, die in 2016 verrassend de verkiezingen wonnen.

Die contacten draaiden volgens aanklagers onder meer over de bewering van Stone dat hij in contact stond met een niet nader genoemde “organisatie 1", die vrijwel zeker WikiLeaks is. Die klokkenluiderssite publiceerde documenten die door hackers waren gestolen van de Democratische Partij van Hillary Clinton.

Volgens aanklagers kreeg een hoge functionaris van de Trump-campagne opdracht “contact op te nemen met Stone over toekomstige publicaties en wat voor andere schadelijke informatie organisatie 1 had over de Clinton-campagne”. In de aanklacht staat niet om welke campagnemedewerker het gaat. Volgens een insider was het topadviseur Steve Bannon.

Heksenjacht

Stone kwam na de verkiezingen in beeld bij de autoriteiten, die de mogelijke Russische inmenging in de stembusgang onderzochten. Hij zou meerdere valse verklaringen hebben afgelegd voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Ook zou de politiek strateeg hebben geprobeerd een getuige over te halen te liegen en informatie achter te houden. Trump reageerde vrijdag op de gebruikelijke manier: “Grootste heksenjacht in de geschiedenis van ons land.’'

Het onderzoek van de speciaal aanklager Robert Mueller heeft al geleid tot de vervolging van allerlei figuren die betrokken waren bij de Trump-campagne. Het gaat onder meer om voormalig nationaal veiligheidsadviseur Mike Flynn, oud-campagneleider Paul Manafort en Trump-vertrouweling Michael Cohen, een advocaat die zwijggeld betaalde aan twee vrouwen die beweerden affaires te hebben gehad met Trump.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.