Roep om Orban te bestraffen klinkt steeds luider binnen Europese Volkspartij

Manfred Weber, fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement.
ANP Manfred Weber, fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement.
De roep om de Hongaarse premier Viktor Orban een sanctie op te leggen, weerklinkt steeds luider binnen de Europese centrumrechtse partijen. Gisteren vroegen CD&V, cdH en hun Luxemburgse zusterpartij CSV officieel om Orban en zijn partij Fidesz uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten.

"Alle opties liggen op tafel. We zijn die momenteel aan het bespreken binnen de EVP", aldus Manfred Weber, fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement. De EVP is de Europese alliantie van christendemocratische en conservatieve partijen.

"Met zijn verklaringen en affichecampagne heeft Viktor Orban de EVP aanzienlijke schade toegebracht. Daarom verwacht ik dat hij zijn excuses aanbiedt en zijn campagne stopzet", vindt Weber. De EVP-kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie is lid van de Beierse CSU, die samen met zusterpartij CDU een vooraanstaande positie bekleedt binnen de EVP.

Weber belooft "zeer binnenkort" concrete acties. Volgens een bron dichtbij de EVP-leiding hebben "minstens acht partijen" binnen de alliantie aangegeven dat ze een sanctieprocedure willen opstarten tegen Orban.

(Lees verder onder de foto)

“U hebt ook het recht te weten wat Brussel aan het voorbereiden is!”, zo stond in vette letters op de poster
AFP “U hebt ook het recht te weten wat Brussel aan het voorbereiden is!”, zo stond in vette letters op de poster

Oproep tot discussie

Behalve CD&V, cdH en CSV willen ook het Finse Kokoomus en twee Zweedse partijen dat de partij van Orban uit de EVP wordt uitgesloten. Rutger Ploum, voorzitter van het Nederlandse Christen Democratisch Appel (CDA), heeft laten verstaan dat zijn partij de oproep ondersteunt om “een discussie over Fidesz te lanceren." Ook het Portugese CDZ zou akkoord zijn om de kwestie aan te snijden.

Een procedure tot uitsluiting start officieel op indien zeven partijen uit minstens vijf landen zo'n verzoek indienen. De beslissing dient te vallen in de Politieke Vergadering, waarin de partijleiding, de leiding van de parlementsfractie en een vertegenwoordiger van elke nationale delegatie zetelt. Zij vergaderen voor aanvang van de Europese top van eind maart in Brussel.

Billboards en krantenadvertenties 

Het debat binnen de EVP over de positie van Fidesz is opnieuw opgepookt met de lancering van een omstreden Hongaarse regeringscampagne vorige week. In billboards, paginagrote krantenadvertenties en een brief aan alle Hongaarse burgers claimt Orban dat het Europese migratiebeleid de nationale veiligheid aan het ondermijnen is. De campagne is opgehangen aan de beeltenis van Europees Commissievoorzitter én EVP-boegbeeld Jean-Claude Juncker.

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • San Pauwels

  Orban is een echte hypocriet: hij ontvangt met veel plezier het geld van de Europese Unie, maar hij ondermijnt ondertussen elk initiatief van de EU. Nigel Farage is ook zo'n type.

 • Christine Laevers

  Bij mij heeft Orban afgedaan: zijn aanmoediging om minstens 4 kinderen te hebben tegen vrijstelling belastingen en ook de pers die aan banden gelegd wordt.

 • Saadia Sellak

  Hongarije ontvangt het grootste deel van de Europese subsidies ( honderden miljoenen euro's per jaar), maar het merendeel hiervan verdwijnt in de zakken van Orban en zijn familie. De Hongaarse bevolking mag kreperen en als ze kritisch zijn riskeren ze jarenlange gevangenisstraf. De helft van de rechters is inmiddels vervangen door zijn eigen mensen en onafhankelijke media bestaat er niet meer.

 • guido Bervoets

  Hongarije uit de EVP zetten is niet voldoende. Ze moeten Orban voor de keuze stellen dat hij de spelregels van de Europese Unie naleeft ofwel ophoepelt en op zijn eentje de extreemrechtse dwarsligger gaat uithangen. De Eu heeft nu wel genoeg geduld opgebracht.

 • Rudy Meert

  Orhan is democratisch verkozen door de Hongaren, de Europese Volkspartij is geen verkozene van het volk. Doe zo verder en de kans dat Orban zijn blik op Rusland werpt is niet denkbeeldig, misschien gevolgd door nog ander landen. Mijnheer Poetin lacht zich een kriek.