Roep om Joe Biden (75) als presidentskandidaat VS wordt luider

Joe Biden
AP Joe Biden
De Democratische politicus Joe Biden krijgt steeds vaker en indringender van supporters te horen dat hij zich kandidaat moet stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2020. Ze zien hem als de uitgelezen kandidaat om Donald Trump van een tweede termijn in het Witte Huis af te houden. 

Op een vlucht van Washington naar New York stonden de passagiers onlangs in de rij bij de stoel van de voormalige vicepresident met vrijwel dezelfde boodschap: "Run, Joe, run. We staan achter je".

De 75-jarige Biden stond acht jaar lang president Barack Obama terzijde als vicepresident en was zeer geliefd bij een grote groep aanhangers. Zelf staat hij nog in dubio over een mogelijke gooi naar het presidentschap, maar hij luistert graag naar zijn aanhangers en hun wensen. Hij is er volgens vrienden en adviseurs bovendien van overtuigd dat hij Trump kan verslaan. 

Welsprekend

Biden, die zelf een zoon aan kanker verloor, wordt geroemd om zijn welsprekendheid, inlevend vermogen en zijn menselijke betrokkenheid. Ook bij het afscheid van de Republikeinse Senator John McCain maakte hij weer indruk met zijn troostende woorden. Amerikaanse media denken dat die eigenschappen hem in 2020 wel eens in het Witte Huis zouden kunnen brengen.

Mensen die hem recent hebben gesproken, zeggen dat de running mate van Obama tot januari de tijd neemt om te bepalen of hij in is voor de Democratische nominatie. In 1988 en 2008 was zijn besluit positief, al trok hij zich bij de eerste gelegenheid terug uit de race wegens een deels geplagieerde toespraak.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Hendrik

  Wil Trump wel een tweede termijn ? Betwijfel if

 • paul snemmel

  de knikker achter Obama die zelf niets realiseerde

 • Edmond Dantès

  Na Trump heeft Amerika een échte president nodig, een integere staatsman die klaar staat voor 2 ambtstermijnen. Joe Biden, hoe sympathiek ik hem ook vindt, lijkt me daar toch niet de ideale keuze voor.

 • christianne bruyland

  wat mij betreft, mochten er gisteren al verkiezingen gehouden zijn met deze uitslag

 • Daan Roos

  De democraten zijn zwaar verdeeld. Kijk uit naar de voorverkiezingen. Idem republikeinen.