Roemenië: 19 uur wachten op ‘112’ kost tiener het leven

Kaarsjes en bloemen voor het slachtoffer in de Roemeense hoofdstad Boekarest.
AP Kaarsjes en bloemen voor het slachtoffer in de Roemeense hoofdstad Boekarest.
Het hoofd van de Roemeense politie is vrijdag ontslagen, nadat bekend werd dat de autoriteiten uiterst traag hadden gereageerd op een noodoproep van een 15-jarig meisje. Ze werd ondertussen verkracht en vermoord door haar kidnapper. 

Het slachtoffer belde op donderdagochtend drie keer naar 112, aldus de Roemeense alarmcentrale. De politie viel echter pas 19 uur later de woning van Gheorghe Dinca (65) binnen, een automonteur die wordt verdacht van de moord. 

De autoriteiten hadden de grootste moeite om de locatie van de noodoproep te bepalen. Daarna ging tijd verloren bij de aanvraag van een huiszoekingsbevel, terwijl dat wettelijk gezien overbodig was. Zelfs na het verkrijgen van het bevel, wachtte de politie nog enkele uren voordat ze het huis van de verdachte binnendrong. 

Juwelen en menselijke resten

Op de plaats delict vond de politie juwelen, en een ton met - naar wat het lijkt - menselijke resten. De politie vermoedt dat de lichaamsdelen toebehoren aan het 15-jarige meisje en een 18-jarige vrouw die sinds april werd vermist. Forensisch analisten werken nog aan de definitieve identificatie van de stoffelijke overschotten. 

“Er moet worden opgehelderd waarom de autoriteiten hebben gewacht”, verklaarde aanklager Bogdan Licu aan omroep Antena3. “Dit meisje had waarschijnlijk gered kunnen worden, maar nu is ze dood”.

Minister van Binnenlandse zaken Nicolae Moga heeft inmiddels ingegrepen. Hij ontsloeg de landelijke politiechef alsook de lokale hoofdcommissaris en de prefect. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de trage reactie van de autoriteiten in Caracal, het plaatsje in het zuiden van Roemenië waar het misdrijf plaatsvond.

"112, jullie vermoorden onze kinderen”, aldus een van de demonstranten bij het ministerie van Binnenlandse zaken.
AP "112, jullie vermoorden onze kinderen”, aldus een van de demonstranten bij het ministerie van Binnenlandse zaken.

Honderden demonstranten verzamelden zich op vrijdagavond bij het huis van de verdachte. Ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in hoofdstad Boekarest kwamen demonstranten bijeen en werden bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken voor het slachtoffer. Zowel de Roemeense president als premier riepen op tot een onderzoek naar het handelen van de autoriteiten en tot het bestraffen van de verantwoordelijke voor de misdaad. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elisa deJong

  Als je zo n paniek telefoon krijgt, zou elk normaal mens alles op alles zetten er asap heen te gaan.. Die woorden vergeet je toch niet?! Die angst.. Hoe is dit mogelijk? Vreselijk.. Arm, mooi meisje, zo jong nog, heel leven voor zich.. Onbegrijpelijk...

 • Annette De Vreese

  Alsof het hier zoveel beter gaat met de ordediensten. Roemenië is een prachtig en gastvrij land. Uitzicht vond je overal. Het feit dat er zo laks wordt opgetreden, ligt aan de corruptie en verdorven politiek in Roemenië. De modale Roemeen gruwelt van deze praktijken

 • Patrick Van Bogaert

  Schandalig en triest

 • lut vanhyfte

  Nóg een Unieland waar je best nooit met vakantie gaat, hebben er 3 vreselijke maanden gewoond in Constanta aan Zwarte Zee; M'n man is heel wat gewend van verkeerd prikkers voor dialyse, maar daar heeft hij gehuild van pijn in openbaar hospitaal, hardnekkige onderarmontsteking opgedaan, in Portugal TBC, in Spanje stuurden ze hem met lekkende hartklep huiswaarts 2 uur alvorens afgelaste operatie! Politiekers, waaróm moeten zieke Belgen als economische vluchtelingen oprotten uit eigen land?

 • ivo simons

  Roemenië is er niet beter op geworden na Ceausescu.